Η ρωσική Rosatom άρχισε την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού στην Αίγυπτο

Array

Η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού από τη ρωσική κρατική ενεργειακή εταιρεία Rosatom, άρχισε στα βόρεια παράλια της Αιγύπτου, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση της εταιρείας και των αιγυπτιακών αρχών.

Ο πυρηνικός σταθμός στην Ελ-Ντάμπαα, είναι ο πρώτος που κατασκευάζεται στην Αίγυπτο και σχεδιάζεται να αποτελείται από τέσσερις μονάδες, η κάθε μια από τις οποίες θα είναι δυναμικότητας 1.200 MW σύμφωνα με την ανακοίνωση της αιγυπτιακής αρχής πυρηνικής ενέργειας.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Ενέργειας Μοχαμάντ Σακέρ δήλωσε ότι η ρίψη σκυροδέματος για την πρώτη μονάδα σηματοδότησε ένα «ιστορικό γεγονός» για την Αίγυπτο, που κατέστη δυνατό χάρη στην συνεργασία Αιγύπτου–Ρωσίας.

Η Αίγυπτος άρχισε να εξετάζει το ενδεχόμενο κατασκευής πυρηνικού σταθμού στην Ελ- Ντάμπαα τη δεκαετία του 1980. Οι συμβάσεις για τον σταθμό τέθηκαν σε ισχύ το 2017, αλλά η έναρξη της κατασκευής καθυστέρησε για αρκετά χρόνια.

Η Rosatom έλαβε τον περασμένο μήνα από την αρμόδια αιγυπτιακή ρυθμιστική αρχή την έγκριση να αρχίσει την κατασκευή της πρώτης μονάδας.

Στην ανακοίνωση δεν αναφέρονται λεπτομέρειες για το κόστος ή το χρονοδιάγραμμα της κατασκευής. Το 2016, η Αίγυπτος είχε δηλώσει ότι το μεγαλύτερο μέρος του κόστους της κατασκευής, θα καλυφθεί από ένα ρωσικό δάνειο ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο πυρηνικός σταθμός θα χρησιμοποιεί αντιδραστήρες πεπιεσμένου ύδατος, παρόμοιους με αυτούς που υπάρχουν στους πυρηνικούς σταθμούς στο Νοβοβορόνεζ και Λένινγκραντ στη Ρωσία, και σε πυρηνικό σταθμό της Λευκορωσίας ο οποίος συνδέθηκε στο δίκτυο τον Νοέμβριο του 2020, αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση.

Η Αίγυπτος επέκτεινε με ταχείς ρυθμούς κατά την τελευταία δεκαετία, την ονομαστική πυκνότητα ισχύος, κυρίως με μεγάλες μονάδες φυσικού αερίου που κατασκεύασε η Siemens, με αποτέλεσμα να έχει τώρα πλεόνασμα ενέργειας, ενώ σχεδιάζει να αρχίσει ή να επεκτείνει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας σε διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Επίσης, επιδιώκει να αυξήσει το μερίδιο της ονομαστικής πυκνότητας ισχύος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο 40% το 2030 και στο 42% έως το 2035.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος