Αν. Ουκρανία: Σε ρωσικό κλοιό το Ντονμπάς – Μήνυμα Ζελένσκι για διάλογο «απευθείας με τον Βλ. Πούτιν»

Για τουλάχιστον 20 θανάτους αμάχων το τελευταίο 24ωρο μιλούν οι αρχές του Ντονμπάς περιγράφοντας συνεχείς επιδρομές από αεροσκάφη, πυροβολικό, τανκς, όλμους και πυραύλους καθώς η Ρωσία επιχειρεί να καταλάβει ολόκληρη την ανατολική Ουκρανία. Ως «κόλαση» περιγράφουν τα ουκρανικά μέσα την κατάσταση στις περιοχές Σεβεροντονέτσκ και Λισιχάνσκ.

Για εξαιρετικά δύσκολή κατάσταση κάνει λόγο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και μάλιστα δηλώνει ότι θα συνομιλούσε άμεσα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά χωρίς διαμεσολαβητές.

Μόσχα: Ρωσικό διαβατήριο με συνοπτικές διαδικασίες

Την ίδια στιγμή ο Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέπτεται τραυματίες πολέμου σε νοσοκομείο της Μόσχας, εξαγγέλλει αυξήση στον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις και υπογράφει διάταγμα με το οποίο οι κάτοικοι της Ζαπορίζια και της Χερσώνας θα μπορούν να αποκτούν ρωσική υπηκοότητα και διαβατήριο με απλοποιημένες διαδικασίες.

Αν. Ουκρανία: Σε ρωσικό κλοιό το Ντονμπάς – Μήνυμα Ζελένσκι για διάλογο «απευθείας με τον Βλ. Πούτιν»

Κουλέμπα: Σκοτώστε τις ρωσικές εξαγωγές

Από το βήμα του Νταβός, ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα καταγγέλλει ως εκβιαστική την πρόταση του Ρώσου Υφυπουργού Άμυνας να ανοίξουν θαλάσσιοι διάδρομοι στη Μαύρη θάλασσα με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων.

Ο Κουλέμπα κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι «κυριολεκτικά δεν κάνει τίποτα», ενώ επαίνεσε την ΕΕ για τις «επαναστατικές» αποφάσεις της να στηρίξει το Κίεβο.

«Το μήνυμά μου είναι πολύ απλό: σκοτώστε τις ρωσικές εξαγωγές, εκτός από ορισμένα κρίσιμα προϊόντα που χρειάζεται ο κόσμος», είπε ο Κουλέμπα  υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα πρέπει να σταματήσει «να αποκομίζει χρήματα και να «επενδύει σε μια πολεμική μηχανή που σκοτώνει, βιάζει και βασανίζει Ουκρανούς».

Την ίδια ώρα η Μόσχα προαναγγέλει αναχώρηση του πρώτου πλοίου που εν μέσω πολέμου θα μεταφέρει μεταλλεύματα από τη Μαριούπολη  στο ρωσικό λιμάνι Ροστόφ.

Νέες εικόνες δόθηκαν από τη ρωσική τηλεόραση από το εργοστάσιο Αzovstal στη Μαριούπολη, που αποκαλύπτουν την απόλυτη ισοπέδωση. Φρίκη και σε ένα από τα κτίρια της πόλης, όπου εντοπίστηκαν περίπου 200 πτώματα σε αποσύνθεση.

Σοροί Ρώσων στα περίχωρα του Κιέβου

Εβδομάδες μετά το τέλος της προσπάθειας κατάληψης του Κιέβου πτώματα Ρώσων στρατιωτών ανακαλύπτονται ακόμα, όπως μεταδίδει η απεσταλέμνη της ΕΡΤ, Κάτια Αντωνιάδη.

Σύμφωνα με την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών  η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει το 60% του αποθέματος των όπλων υψηλής ακρίβειας και δεν μπορούν να τα αντικαταστήσουν λόγω κυρώσεων.

Για στοιχεία που αφορούν 20.000 εγκλήματα πολέμου κάνουν λόγο οι ουκρανικές αρχές από την ημέρα της έναρξης της εισβολής.

Κίεβο – Αποστολή: Κάτια Αντωνιάδη

Κάμερα: Κάρλος Ρούβιο Μαρνιεράκης

‘Ηχος : Αντώνης Κυπραίος

ΕΡΤ1 -Ρεπορτάζ: ‘Αγης Μενούτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος