Η ρωσική Inter RAO αναστέλλει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία από το Σάββατο

Η ρωσική εταιρεία Inter RAO ειδοποίησε τη Φινλανδία ότι αναστέλλει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα από το Σάββατο λόγω απλήρωτων χρεών, όπως ανακοίνωσε η προμηθεύτρια εταιρεία RAO Nordic. Η διακοπή στις προμήθειες αυτές σημειώνεται, ενώ κλιμακώνεται η ένταση σχετικά με την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η RAO Nordic, που εδρεύει στο Ελσίνκι, δεν έχει λάβει πληρωμές για την ηλεκτρική ενέργεια που παρέχει στη Φινλανδία από τις 6 Μαΐου, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της, κάνοντας λόγο για «έλλειψη μέσων» για την πληρωμή της ενέργειας που εισάγεται από τη Ρωσία.

«Είμαστε αναγκασμένοι να αναστείλουμε την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις 14 Μαΐου», ανέφερε η RAO Nordic.

«Η RAO Nordic δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει πληρωμές για την εισαγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τη Ρωσία», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Πρόκειται για μια έκτακτη κατάσταση που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 20 χρόνια (…) Ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σύντομα και οι παραδόσεις από τη Ρωσία θα ξαναρχίσουν», τόνισε η εταιρεία.

Η RAO Nordic, θυγατρική της ρωσικής κρατικής εταιρείας ενέργειας Inter RAO, είναι ο κυριότερος εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία στις σκανδιναβικές αγορές και δραστηριοποιείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2002.

Ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας έκαναν δηλώσεις την Πέμπτη υπέρ της ένταξης της χώρας τους στο ΝΑΤΟ, διευκρινίζοντας ότι η επίσημη απόφαση θα ανακοινωθεί την Κυριακή.

Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα συνιστούσε «ασφαλώς» απειλή για τη Ρωσία, αντέδρασε το Κρεμλίνο, ενώ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ότι η Μόσχα θα ήταν υποχρεωμένη «να λάβει μέτρα, στρατιωτικο-τεχνικά και άλλα, για να βάλει τέλος στις απειλές για την εθνική ασφάλεια» της Ρωσίας.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος