Η Ρωσία λυπάται για την «εχθρική γραμμή» της Κροατίας και της Σλοβενίας

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε, με την ευκαιρία της 30ής επετείου από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κροατίας και της Σλοβενίας, ότι λυπάται που οι δύο χώρες αποφάσισαν τους τελευταίους μήνες να τηρήσουν την «εχθρική γραμμή “προς τη Μόσχα.

Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του ρωσικού υπουργείου αναφέρεται ότι οι ρώσο-κροατικοί δεσμοί κατά τη διάρκεια των τριών δεκαετιών είχαν χαρακτήρα θετικής δυναμικής και ανάπτυξης της συνεργασίας σε διάφορους τομείς – εμπόριο, οικονομία και επενδύσεις.

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες οι κροατικές αρχές αποφάσισαν να ακολουθήσουν μια πολύ εχθρική γραμμή απέναντι στη Ρωσία, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την επιτευχθείσα ποιότητα των διμερών μας σχέσεων, καταστρέφει τον ιστό τους και προκαλεί σοβαρή ζημιά στα συμφέροντα των δύο χωρών», επισημαίνει το ρωσικό υπουργείο και προσθέτει ότι: «όλα τα θετικά επιτεύγματα του παρελθόντος δέχονται επίθεση».

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την πεποίθηση ότι τέτοιες αντι-εποικοδομητικές προσεγγίσεις είναι άχρηστες και καταστροφικές, καθώς και ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική και ότι η Κροατία θα επιστρέψει στον δρόμο του εποικοδομητικού διαλόγου και της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας.

Όσον αφορά τη Σλοβενία, τονίζεται ότι η Ρωσία ανέκαθεν εκτιμούσε ιδιαίτερα την αμοιβαία κατανόηση με τη Σλοβενία, παρά τις διαφορές στην προσέγγιση σε μια σειρά από διεθνή προβλήματα.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι χαρακτηριστικό των ρωσο-σλοβενικών σχέσεων ήταν η επιθυμία να σεβαστούν τα συμφέροντα του άλλου και ότι οι δύο χώρες ανέπτυξαν πολιτική, εμπορική-οικονομική και ανθρωπιστική συνεργασία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υπενθυμίζει ότι το 2021, με πρωτοβουλία της Λιουμπλιάνα, καθιερώθηκε η Ημέρα Ρωσο-Σλοβενικής Φιλίας.

«Σε αυτόν τον βαθμό, είναι ακόμη πιο απογοητευτικά και δυστυχώς αδικαιολόγητα εχθρικά βήματα που έλαβε η σλοβενική κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες, με στόχο την καταστροφή των διμερών δεσμών σε αντίθεση με την ιστορική λογική της ανάπτυξής τους», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο.

Σε ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι εκφράζει την πεποίθηση ότι μια τέτοια πολιτική των σλοβενικών αρχών, η οποία, σύμφωνα με τη Μόσχα, είναι αντίθετη με τα βαθιά συμφέροντα των δύο φίλων εθνών, θα δώσει τελικά τη θέση της σε μια ισορροπημένη γραμμή, η οποία είναι φυσική για τις σχέσεις Ρωσίας-Σλοβενίας, μεταδίδει το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων, Tanjug.

Μετάφραση – επιμέλεια: Γιέλενα Τσβιέτκοβιτς

Πηγή: ΠΟΛΙΤΙΚΑ, 25.05.2022. 20:32

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος