Η Ρωσία κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν για παραβίαση της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ – Τρεις νεκροί σε εχθροπραξίες

Array

Νέο σκηνικό έντασης στον αμφισβητούμενο θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Τις τελευταίες ώρες έχουν ενταθεί οι εχθροπραξίες μεταξύ δυνάμεων της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να ζητά άμεση αποκλιμάκωση.

Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της εκεχειρίας, ενώ υπάρχουν νεκροί και στα δύο αντίπαλα στρατόπεδα.

Το Μπακού τονίζει ότι δυνάμεις της Αρμενίας που βρίσκονται στο Ναγκόρνο Καραμπάχ επιτέθηκαν στα στρατεύματά τους και σκότωσαν έναν στρατιώτη. Από την πλευρά της, η Αρμενία κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν για επίθεση στην περιοχή που προκάλεσε τον θάνατο δύο στρατιωτών της και τον τραυματισμό άλλων 14.

Επιδεινώνεται η κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και πέριξ αυτού εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας την Τετάρτη.

Νωρίτερα, οι αυτονομιστικές δυνάμεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ είχαν κηρύξει μερική επιστράτευση.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ, με την υποστήριξη της Αρμενίας, αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν ύστερα από μια αιματηρή εθνοτική σύγκρουση στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το 2020, το Αζερμπαϊτζάν κατάφερε να ανακτήσει μέρος των εδαφών που ήλεγχαν οι αυτονομιστές.

Βάσει των όρων της συμφωνίας εκεχειρίας, ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν για να προστατεύσουν την περιοχή που εξακολουθούσαν να διατηρούν υπό τον έλεγχό τους οι αυτονομιστές.

Η Μόσχα κατηγόρησε τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν για παραβίαση της εκεχειρίας, σημειώνοντας πως οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις επιδιώκουν τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην έκρυθμη περιοχή.

Στις εχθροπραξίες των τελευταίων ημερών, οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν υποστηρίζουν ότι σκότωσαν τέσσερις αυτονομιστές μαχητές και τραυμάτισαν άλλους δεκαπέντε.

Πηγές: ΕΡΤ, AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος