Η πρώτη εκτέλεση φέτος στις ΗΠΑ : Εις θάνατον 41χρονος Αφροαμερικανός κρατούμενος

O 41χρονος Αφροαμερικανός Κουίντιν Τζόουνς, ο οποίος το 1991 σκότωσε την αδελφή της γιαγιάς του, ηλικίας 83 ετών, με ένα μπαστούνι του μπέιζμπολ και στη συνέχεια της πήρε 30 δολάρια για να αγοράσει ναρκωτικά, είναι ο πρώτος κρατούμενος που εκτελείται στο Τέξας αλλά και στις ΗΠΑ φέτος.

Στον Κουίντιν Τζόουνς χορηγήθηκε θανατηφόρα ένεση και ο θάνατός του ανακοινώθηκε στις 18:40 χθες το απόγευμα (02:40 τα ξημερώματα της Πέμπτης ώρα Ελλάδας).

Σε βίντεο τεσσάρων λεπτών το οποίο μεταδόθηκε από τον ιστότοπο της εφημερίδας New York Times την προηγούμενη εβδομάδα ο Τζόουνς απήυθυνε έκκλεση στις αρχές για μετατροπή της ποινής του σε ισόβια.

“Σκότωσα κάποιον πριν από περισσότερα από 20 χρόνια”, παραδέχθηκε στο βίντεο ο 41χρονος Αφροαμερικανός. Όμως δεν είμαι πια ο ίδιος, έγινα άνθρωπος στην πτέρυγα των μελλοθάνατων, πρόσθεσε, ζητώντας από τον κυβερνήτη του Τέξας να τον αφήσει να ζήσει “για να βελτιωθεί”.

Παράλληλα οι δικηγόροι του, ανάμεσα στους οποίος είναι και η κόρη του θύματός του αλλά και η ηθοποιός Σάρα Πόλσον, ανήρτησαν στο διαδίκτυο αίτηση, η οποία επίσης απευθυνόταν στον κυβερνήτη του Τέξας, η οποία ως χθες το πρωί είχε συγκεντρώσει περισσότερες από 160.000 υπογραφές.

Ο κυβερνήτης έχει δώσει χάρη μόνο σε έναν μελλοθάνατο τα έξι χρόνια της θητείας του.

Οι δικηγόροι του Τζόουνς είχαν προσφύγει και στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να αναβληθεί η εκτέλεσή του. Υποστήριζαν μεταξύ άλλων ότι ο πελάτης τους πάσχει από “νοητική στέρηση” και κατά συνέπεια δεν μπορεί να εκτελεστεί.

Αυτή ήταν η πρώτη εκτέλεση που έγινε στις ΗΠΑ μετά την ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν που δηλώνει αντίθετος στη θανατική ποινή. Ακόμη και οι πιο συντηρητικές πολιτείες, όπως το Τέξας, έχουν προχωρήσει σε πολύ λίγες εκτελέσεις μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Η κυβέρνηση του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε επαναφέρει τις ομοσπονδιακές εκτελέσεις τον Ιούλιο του 2020 και είχε προχωρήσει σε αριθμό ρεκόρ (13) εκτελέσεων κρατούμενων με θανατηφόρα ένεση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος