Η Πολωνία μείωσε στο μισό τη χρηματοδότηση των Ουκρανών προσφύγων 

Από την 1η Μαρτίου, οι Ουκρανοί πρόσφυγες που μένουν στην Πολωνία για περισσότερες από 120 ημέρες πρέπει να καλύπτουν το ήμισυ των εξόδων διαμονής τους.

Από την 1η Μαρτίου, οι Ουκρανοί πρόσφυγες που μένουν στην Πολωνία για περισσότερες από 120 ημέρες και διαμένουν σε κοινόχρηστη στέγαση πρέπει να καλύπτουν το ήμισυ των εξόδων διαμονής τους, με όριο τα 40 ζλότι (8,50 €) την ημέρα. 

Απαλλάσσονται από την πληρωμή ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, συνταξιούχων, εγκύων, μονογονεϊκών οικογενειών, γονέων με παιδιά κάτω των 12 ετών και ατόμων σε ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική κατάσταση. 

Οι πρόσφυγες θα πρέπει να καλύψουν το 75% του κόστους διαμονής από τον Μάιο και μετά, εάν παραμείνουν στην Πολωνία για περισσότερες από 180 ημέρες, το οποίο θα περιορίζεται στα 60 ζλότι (12,73 ευρώ) την ημέρα. 

Από την αρχή του πολέμου, τον Φεβρουάριο του 2022, η Πολωνία έχει δεχθεί περίπου 500.000 Ουκρανούς πρόσφυγες και τους έχει παράσχει κοινόχρηστες εγκαταστάσεις στέγασης, οι οποίες περιλαμβάνουν δωμάτιο και διατροφή, αναφέρει το Tanjug. 

Ωστόσο, για τους περίπου 80.000 πρόσφυγες που εξακολουθούν να βρίσκονται στην Πολωνία, η κυβέρνηση λέει ότι δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει τη διαμονή τους στο βαθμό που κάνει τώρα. 

Εκτός από τη στέγαση, οι πρόσφυγες έχουν και άλλα κρατικά επιδόματα, όπως δωρεάν δημόσια μέσα μεταφοράς και υγειονομική περίθαλψη, καθώς και πολλά από τα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας που διατίθενται στους Πολωνούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένου μηνιαίου επιδόματος τέκνου 500 ζλότι (107 ευρώ). 

Το 2022, η Πολωνία δαπάνησε περίπου 8,36 δισεκατομμύρια ευρώ για τους Ουκρανούς πρόσφυγες, με τα κεφάλαια να αντιστοιχούν στο ένα τρίτο των συνολικών δαπανών όλων των χωρών. 

Έχοντας δεχτεί τον μεγαλύτερο αριθμό Ουκρανών προσφύγων, η Πολωνία έλαβε 123 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF), ενώ στο πλαίσιο της παγκόσμιας βοήθειας «Stand up for Ukraine», χάρη στην οποία συγκεντρώθηκαν 9,1 δισεκατομμύρια ευρώ, η Πολωνία έλαβε 200 εκατομμύρια ευρώ για την παροχή βασικών αναγκών (τροφή, μεταφορές και προσωρινή στέγαση) σε όσους διαφεύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Ωστόσο, ο Πολωνός υπουργός Εσωτερικών Mariusz Kaminski λέει ότι τα χρήματα που έλαβε ήταν «λίγη βοήθεια» λαμβάνοντας υπόψη το συνολικό κόστος της υποστήριξης των προσφύγων. 

Ως άλλη εξήγηση αυτής της κίνησης, η κυβέρνηση δήλωσε ότι η βέλτιστη βοήθεια για τους πρόσφυγες δεν θα πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από ένα χρόνο, διότι η παροχή βοήθειας θα τους αποθαρρύνει και θα δυσκολεύει την επιστροφή τους στην αγορά εργασίας. 

«Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να στερήσει από κανέναν τη στέγη πάνω από το κεφάλι του. Αυτές οι ρυθμίσεις έχουν κίνητρο», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και κυβερνητικός πληρεξούσιος για τους πρόσφυγες πολέμου, Pavle Sefernaker. 

Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι δεν ενημερώθηκε για τα σχέδια της Πολωνίας. 

«Η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Πολωνία και βρίσκεται σε τακτική επαφή με τις πολωνικές αρχές σχετικά με την πρακτική εφαρμογή της Οδηγίας για την Προσωρινή Προστασία, προκειμένου να διασφαλίσει ότι υπάρχουν σχετικά προστατευτικά μέτρα σχετικά με τη στέγαση εκτοπισμένων ατόμων υπό προσωρινή προστασία», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν. 

Αυτή η κίνηση της Πολωνίας επικρίθηκε από την Κοινοπραξία Μετανάστευσης, μια ένωση που συγκεντρώνει 10 οργανώσεις που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων. 

 «Η κυβέρνηση θα πρέπει να αποσυρθεί από την (εισαγωγή) της υποχρέωσης για τις γυναίκες πρόσφυγες να συμμετέχουν στην κάλυψη του κόστους ζωής σε κοινόχρηστες εγκαταστάσεις φιλοξενίας», έγραψαν στην έκθεσή τους, προσθέτοντας ότι η απόφαση δεν είναι σύμφωνη με τους νόμους της ΕΕ που υποχρεώνουν τα κράτη μέλη να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έχουν διεθνή προστασία. 

Μετάφραση – επιμέλεια: Γιέλενα Τσβιέτκοβιτς    

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος