Η Παναγία των Παρισίων θα ξαναβρεί την οροφή της φέτος και θα επαναλειτουργήσει στο τέλος του 2024

To καμπαναριό του Καθεδρικού Ναού της Παναγίας των Παρισίων θα είναι και πάλι στη θέση του μέχρι το τέλος του έτους, αλλά η πλήρης επαναλειτουργία μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2019 δεν θα γίνει πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού του επόμενου έτους

Η ανοικοδόμηση εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2024, δήλωσε το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας στο AFP. «Το εργοτάξιο εξελίσσεται με καλό ρυθμό», δήλωσε εκπρόσωπος. Οι αρχές είχαν δώσει προηγουμένως ως πιθανή προθεσμία την 8η Δεκεμβρίου, τη γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.


Αυτό σημαίνει ότι ο καθεδρικός ναός του 12ου αιώνα, ο οποίος στο παρελθόν είχε περίπου 12 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, δεν θα είναι σε θέση να υποδεχθεί τους συμμετέχοντες στους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα φιλοξενήσει το Παρίσι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2024. Ωστόσο, η αιχμηρή κορυφή, η οποία προστέθηκε από τον αρχιτέκτονα Ευγένιο Βιολέ Λε Ντουκ κατά τη διάρκεια του ανασχεδιασμού του καθεδρικού ναού τον 19ο αιώνα και αντικατέστησε μια προηγούμενη ξύλινη κορυφή που είχε περιέλθει σε αχρηστία, θα είναι και πάλι στη θέση της μέχρι το τέλος του 2023, δήλωσε το υπουργείο.

Η κατάρρευση του ξύλινου καμπαναριού ήταν μία από τις πιο δραματικές στιγμές της πυρκαγιάς της 15ης Απριλίου 2019. Μια πανομοιότυπη έκδοση έχει κατασκευαστεί από τα ίδια αρχικά υλικά: 500 τόνους ξύλου βελανιδιάς για τη δομή και 250 τόνους μολύβδου για το κάλυμμα και τα στολίδια.


Υπήρξαν ανησυχίες για την υγεία σχετικά με τα υπολείμματα μολύβδου από τη φωτιά και τη χρήση μολύβδου στην ανακατασκευή, με τους Γάλλους αξιωματούχους να πρέπει να διαβεβαιώσουν τους Ευρωπαίους ομολόγους τους ότι έχουν ληφθεί επαρκή μέτρα ασφαλείας. Οι προπαρασκευαστικές εργασίες για την έναρξη της επανατοποθέτησης του καμπαναριού ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα, με σκαλωσιές που τοποθετήθηκαν και ειδικά κομμένες πέτρες βάσης που παραδόθηκαν κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα. Μόλις ολοκληρωθεί, το ύψος του πύργου θα φτάσει τα 100 μέτρα.

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκαν οι επίπονες εργασίες καθαρισμού των εσωτερικών τοίχων του καθεδρικού ναού συνολικής έκτασης 42.000 m2, καθώς και των τοιχογραφιών, των σιδηροκατασκευών, των ξυλουργικών εργασιών, των βιτρό και των γλυπτών που επέζησαν της πυρκαγιάς.


Μπροστά από την κύρια πρόσοψη έχει κατασκευαστεί ένα προσωρινό υπόστεγο για τους γλύπτες που αποκαθιστούν και αντικαθιστούν τα αγάλματά του. Εξετάζονται νέα εσωτερικά σχέδια, ενώ το βραβευμένο σχέδιο αναμένεται να επιλεγεί αυτό το καλοκαίρι. Υπήρξε διαμάχη σχετικά με την περσινή απόφαση να συμπεριληφθεί σύγχρονη τέχνη μεταξύ των έργων που εκτίθενται στον καθεδρικό ναό.

Ο Αρχιεπίσκοπος του Παρισιού Λοράν Ούλριχ δήλωσε πρόσφατα ότι ήθελε «ένα εκπαιδευτικό και πνευματικό ταξίδι, όχι το ισοδύναμο ενός μουσείου».

Πηγή: AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος