Η παγκόσμια κρίση νερού θα μπορούσε να «ξεφύγει από τον έλεγχο» λόγω της υπερκατανάλωσης και της κλιματικής αλλαγής

Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επικείμενη παγκόσμια λειψυδρία, καθώς η αυξημένη ζήτηση για νερό και οι εντεινόμενες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης ασκούν τεράστια πίεση στους υδάτινους πόρους, προειδοποιεί έκθεση του ΟΗΕ

Η κατανάλωση νερού αυξήθηκε κατά περίπου 1% ετησίως τα τελευταία 40 χρόνια, λόγω της αύξησης του πληθυσμού και της αλλαγής των καταναλωτικών προτύπων, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη των Υδάτων που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, την παραμονή της μεγάλης συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το νερό στη Νέα Υόρκη.

Μέχρι το 2050, ο αριθμός των ανθρώπων στις πόλεις που θα αντιμετωπίζουν λειψυδρία αναμένεται να διπλασιαστεί σχεδόν από 930 εκατομμύρια ανθρώπους το 2016 σε 2,4 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με την έκθεση. Η αστική ζήτηση νερού αναμένεται να αυξηθεί κατά 80% έως το 2050.

Χωρίς δράση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας, «θα υπάρξει σίγουρα μια παγκόσμια κρίση», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Κόνορ, επικεφαλής της μελέτης, σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της έκθεσης.

«Σοβαρές συνέπειες»

Η πρόσβαση στο νερό αποτελεί ήδη τεράστιο πρόβλημα. Σύμφωνα με την έκθεση, δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν σήμερα ασφαλές πόσιμο νερό και 3,6 δισεκατομμύρια δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλώς διαχειριζόμενη αποχέτευση.

Περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει ήδη σε χώρες με υψηλό ή κρίσιμό άγχος για το νερό.

Η αστική και βιομηχανική ανάπτυξη και η γεωργία επιδεινώνουν τις υπάρχουσες ελλείψεις, με τη γεωργία από μόνη της να καταναλώνει το 70% της παγκόσμιας προσφοράς νερού, δήλωσε ο Κόνορ.

Η εποχιακή λειψυδρία πρόκειται να αυξηθεί σε περιοχές όπου το νερό είναι σήμερα άφθονο, όπως στην Κεντρική Αφρική, την Ανατολική Ασία και τμήματα της Νότιας Αμερικής, σύμφωνα με την έκθεση. Εν τω μεταξύ, η λειψυδρία θα επιδεινωθεί στη Μέση Ανατολή και στην περιοχή Σαχέλ στην Αφρική, όπου το νερό είναι ήδη ανεπαρκές.

Οι ακραίες και παρατεταμένες ξηρασίες, που γίνονται πιο συχνές και σοβαρές λόγω της κλιματικής κρίσης, ασκούν επίσης πίεση στα οικοσυστήματα, η οποία θα μπορούσε να έχει «ολέθριες συνέπειες» για τα φυτικά και ζωικά είδη, ανέφεραν οι ερευνητές της έκθεσης.

Η παγκόσμια κρίση νερού θα μπορούσε να «ξεφύγει από τον έλεγχο» λόγω της υπερκατανάλωσης και της κλιματικής αλλαγής

Ένας άνδρας εκτελεί τελετουργίες στον ποταμό Yamuna που είναι φορτωμένος με τοξικό αφρό από βιομηχανικές και οικιακές απορρίψεις, στο Νέο Δελχί της Ινδίας στις 19 Μαρτίου 2023.

Οι λύσεις περιλαμβάνουν καλύτερη διεθνή συνεργασία για την αποφυγή συγκρούσεων για το νερό, δήλωσε ο Κόνορ.

Ο έλεγχος των πλημμυρών και της ρύπανσης, η ανταλλαγή δεδομένων και οι προσπάθειες για τη μείωση των επιπέδων της ρύπανσης που θερμαίνει τον πλανήτη θα πρέπει να «ανοίξουν την πόρτα για περαιτέρω συνεργασία και να αυξήσουν την πρόσβαση σε κεφάλαια για το νερό», είπε.

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να δημιουργηθούν ισχυροί διεθνείς μηχανισμοί για να αποτραπεί η παγκόσμια κρίση του νερού από το να ξεφύγει από τον έλεγχο», δήλωσε η Όντρεϊ Αζουλέ, γενική διευθύντρια της UNESCO, του πολιτιστικού οργανισμού του ΟΗΕ.

«Το νερό είναι το κοινό μας μέλλον και είναι απαραίτητο να δράσουμε από κοινού για να το μοιραστούμε δίκαια και να το διαχειριστούμε βιώσιμα».

Πηγη: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος