Η Ουκρανία αποκρούει νέο ρωσικό αεροπορικό μπαράζ, καθώς η Μόσχα έρχεται αντιμέτωπη με διασυνοριακές επιθέσεις

Η Ουκρανία απέκρουσε 36 ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις μέσα και γύρω από την πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ φιλοκυβερνητικοί Ρώσοι μαχητές δήλωσαν ότι μάχονταν για δεύτερη ημέρα εναντίον των ρωσικών δυνάμεων στο εσωτερικό της Ρωσίας, ανταλλάσσοντας κατηγορίες με τη Μόσχα για το θάνατο δύο αμάχων.

Η Ρωσία έχει εξαπολύσει περίπου 20 κύματα επιθέσεων στο Κίεβο από τις αρχές Μαΐου, σε ένα κύμα που η Ουκρανία λέει ότι φαίνεται να αποσκοπεί στον εκτροχιασμό των προετοιμασιών της για μια μεγάλη αντεπίθεση που θα προσπαθήσει να τερματίσει τη ρωσική εισβολή.

Ένα παιδί ήταν ο ένας από τους δύο ανθρώπους που τραυματίστηκαν από πτώση συντριμμιών σε μια περιοχή έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα, καθώς η αεράμυνα κατέρριψε, σύμφωνα με την πολεμική αεροπορία την Παρασκευή, 15 ρωσικούς πυραύλους κρουζ και 21 μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

«Οι κατακτητές δεν σταματούν τις προσπάθειές τους να τρομοκρατήσουν την ουκρανική πρωτεύουσα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κρούσης», δήλωσε η ουκρανική κυβέρνηση.

Ρώσοι αξιωματούχοι ανέφεραν βομβαρδισμούς από διάφορες περιοχές της βόρειας Ουκρανίας την Παρασκευή, στο τελευταίο σημάδι ότι το Κίεβο αρχίζει να πιέζει πέρα από τα σύνορά του μετά από περισσότερους από 15 μήνες ολοκληρωτικής ρωσικής επίθεσης.

Ο κυβερνήτης της περιοχής Μπέλγκοροντ της Ρωσίας δήλωσε ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν όταν οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν έναν δρόμο στην πόλη Μασλόβα Πριστάν κοντά στα ουκρανικά σύνορα.
Θραύσματα οβίδας είχαν χτυπήσει διερχόμενα αυτοκίνητα. «Σε ένα από αυτά επέβαιναν δύο γυναίκες. Πέθανε από τα τραύματά τους επί τόπου», δήλωσε ο κυβερνήτης Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ στο Telegram.

Ο Γκλάντκοφ δήλωσε ότι δύο άνθρωποι είχαν τραυματιστεί και ότι μια βιομηχανική εγκατάσταση είχε πάρει φωτιά μετά από βομβαρδισμό στην πόλη Σεμπεκίνο.

Η Ρωσία δήλωσε την Πέμπτη ότι απέκρουσε μια δεύτερη απόπειρα εισβολής στη συνοριακή περιοχή του Μπέλγκοροντ μέσα σε μια εβδομάδα από φιλοουκρανούς μαχητές, όπως τους χαρακτηρίζει. Η Ουκρανία αρνείται την εμπλοκή.

Ο Πούτιν δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του την Παρασκευή ότι «κακοπροαίρετοι» προσπαθούν όλο και περισσότερο να αποσταθεροποιήσουν τη Ρωσία.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα τους επιτραπεί να το κάνουν αυτό», δήλωσε ο Πούτιν.

Χιλιάδες άνθρωποι στην Ουκρανία έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και πόλεις έχουν καταστραφεί, ιδίως στις ρωσόφωνες περιοχές. Ταυτόχρονα, ο στρατός της Ουκρανίας έχει ενισχυθεί σε τεράστιο βαθμό από τον δυτικό εξοπλισμό και την εκπαίδευση.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει πιέσει το ΝΑΤΟ να αφήσει την Ουκρανία να ενταχθεί, αλλά τα μέλη της δυτικής αμυντικής συμμαχίας είναι διχασμένα σχετικά με το πόσο γρήγορα θα πρέπει να συμβεί αυτό, ενώ πολλοί είναι επιφυλακτικοί για οποιαδήποτε κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει τη συμμαχία σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Σε κοινή ενημέρωση στο Κίεβο με τον πρόεδρο της Εσθονίας Αλάρ Κάρις την Παρασκευή, δήλωσε ότι η ένταξη στη συμμαχία είναι η καλύτερη εγγύηση ασφάλειας για το Κίεβο.

«Αλλά είμαστε αξιοπρεπείς άνθρωποι και καταλαβαίνουμε ότι δεν θα παρασύρουμε καμία χώρα του ΝΑΤΟ σε πόλεμο», δήλωσε ο Ζελένσκι. «Και γι’ αυτό καταλαβαίνουμε ότι δεν θα είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ όσο διαρκεί αυτός ο πόλεμος. Όχι επειδή δεν το θέλουμε, αλλά επειδή είναι αδύνατο».

Οι κυβερνήτες των περιφερειών Μπριάνσκ, Κουρσκ, Σμολένσκ και Καλούγκα της Ρωσίας ανακοίνωσαν βομβαρδισμούς ή επιθέσεις από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με ζημιές σε ορισμένα κτίρια και στόχους ενεργειακές υποδομές, αν και δεν αναφέρθηκαν πυρκαγιές σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις ή τραυματισμοί.

Στο εσωτερικό της Ουκρανίας, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν σε ρωσικό βομβαρδισμό του χωριού Κομισεβάχα στη νότια περιοχή Ζαπορίζια, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής.

Ρώσος αξιωματούχος στην ίδια περιοχή δήλωσε ότι ένας αριθμός ανθρώπων τραυματίστηκε από ουκρανικούς βομβαρδισμούς. Νωρίτερα δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν πλήξει έναν «καταυλισμό νοσοκομείων».

Στην ανατολική επαρχία του Ντονέτσκ, η Ρωσία δήλωσε ότι ξεκίνησε νέα επίθεση από τις ειδικές δυνάμεις της Τσετσενίας.

Το Ντονέτσκ και η Ζαπορίζια είναι δύο από τις τέσσερις περιοχές στην ανατολική και νότια Ουκρανία που η Ρωσία ισχυρίζεται ότι προσάρτησε κατά την εισβολή για να «αποστρατιωτικοποιήσει» μια χώρα που, όπως είπε, απειλεί τους ρωσόφωνους και τη Ρωσία με τις κινήσεις της προς τη Δύση.

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος