Η Ουάσιγκτον ανησυχεί για ενδεχόμενη προμήθεια από τη Βολιβία ιρανικών drones

Ο εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις ΗΠΑ, Βίνταντ Πάτελ, χαρακτήρισε ως ανησυχητικό το ενδιαφέρον της Βολιβίας να αποκτήσει drones ιρανικής κατασκευής σχολιάζοντας δηλώσεις Βολιβιανών κρατικών αξιωματούχων ότι αξιολογούν αυτού του είδους τον εξοπλισμό για να τον θέσουν στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου και της διακίνησης ναρκωτικών.

«Προφανώς πρόκειται για κάτι ανησυχητικό και παρακολουθούμε στενά κάθε προσπάθεια του Ιράν να διευρύνει την επιρροή του στο δυτικό ημισφαίριο, καθώς και προσπάθειες άλλων χωρών που ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν τις στρατιωτικές σχέσεις με το Ιράν» δήλωσε ο Πάτελ σε συνέντευξη τύπου, που συνέχισε λέγοντας ότι «καλούμε όλα τα έθνη να αποφεύγουν να προχωρούν σε συναλλαγές με το Ιράν για στρατιωτικούς σκοπούς ή για εξοπλισμούς που θα μπορούσαν να επιφέρουν πολλαπλές κυρώσεις εκ μέρους των αρχών των ΗΠΑ». Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί πάντα να είναι θετική προς της κατεύθυνση της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων με τη Βολιβία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η ασφάλεια των συνόρων και η μετανάστευση.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Βολιβίας, Εντμούντο Νοβίγιο, που πριν λίγες ημέρες επισκέφτηκε την Τεχεράνη, τόνισε ότι η επίσκεψη αυτή δεν είχε κανένα χαρακτήρα απειλής ούτε για τη σταθερότητα στην περιοχή, ούτε για καμία άλλη χώρα. Παραδέχτηκε ότι η χώρα του εκδήλωσε ενδιαφέρον για την απόκτηση ιρανικών drones και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού, όμως διευκρίνισε ότι η αξιολόγηση θα γίνει στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας των δύο κρατών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί απειλή για την ειρήνη. «Πρόκειται για ένα αποκύημα φαντασίας με πολιτικά κίνητρα» σχολίασε ο Βολιβιανός υπουργός.

Πηγή: Europa Press       

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος