Η Όμικρον «εκτοπίζει» την παραλλαγή Δέλτα – Η εικόνα στην Ευρώπη

Η προειδοποίηση του  Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  ότι η μισή Ευρώπη θα έχει μολυνθεί από την παραλλαγή Όμικρον μέσα στις επόμενες έξι έως οκτώ εβδομάδες, καθόρισε την περίοδο των γιορτών σε ολόκληρη την ήπειρο. Η πρώτη εβδομάδα του 2022 έκλεισε με επτά εκατομμύρια νέα κρούσματα σε όλη την Ευρώπη και διπλασιασμό των μολύνσεων.  Η Όμικρον κυριάρχησε της Δέλτα σε 18 χώρες σύμφωνα με το ECDC (Ευρωπαίκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου) που συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα, αλλά και την Πορτογαλία παρά το ρεκόρ εμβολιασμών.

Τα υψηλότερα ποσοστά μολύνσεων από την ‘Ομικρον αποδίδονται:

    •  Βέλγιο (99.7%των νέων κρουσμάτων),
    •  Δανία (95.8%)
    •  Φινλανδία (99.8%),
    •  Ιρλανδία  (90.6%)
    • στην Ολλανδία  (87.4%),
    •  το αντίστοιχο ποσοστό για την Ελλάδα είναι (75.5% των νέων κρουσμάτων)  για το διάστημα ως τις 13 Ιανουαρίου.

Η Όμικρον «εκτοπίζει» την παραλλαγή Δέλτα – Η εικόνα στην Ευρώπη

Γαλλία: Από την «Ο» το 88% των θετικών διαγνωστικών τεστ και το 52% των νοσηλειών

Ανταπόκριση: Θωμαϊς Παπαϊωάννου

Στη Γαλλία, η Διεύθυνση Ερευνας, Μελετών, Εκτιμήσεων και Στατιστικών (Drees) μελέτησε την παραλλαγή Ομικρον απο τις 3 ως τις 9 Ιανουαρίου 2022. Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων στις 14 Ιανουαρίου αποδεικνύει οτι η «εμβολιαστική προστασία παραμένει ανθεκτική εναντίον σοβαρής μόλυνσης απο την Ομικρον παρ’όλο που είναι μειωμένη σε σύγκριση με την προστασία απο την παραλλαγή Δέλτα».

Στις γαλλικές ΜΕΘ  το ποσοστό μειώνεται στο 31%, που σημαίνει οτι το 70% των περιπτώσεων στις ΜΕΘ οφείλεται στην Δέλτα.

Εμβολιασμένοι ή όχι, για όλες τις ηλικίες (εξαιρεθέντων των άνω 80 ετών) η μελέτη αναδεικνύει οτι ο κίνδυνος νοσηλείας  με παραλλαγή ‘Ομικρον είναι πολύ χαμηλότερος απ’ότι με την Δέλτα.

Ως πρώτη ανάλυση, και η διάρκεια νοσηλείας είναι μειωμένη όταν αφορά την ‘Ομικρον σε σύγκριση με την Δέλτα.

Οι λόγοι αυτών των διαφορών εξετάζονται ακόμα αλλά ο καθολικός εμβολιασμός του πληθυσμού την περίοδο που εμφανίστηκε η Ομικρον συγκαταλέγεται στις αιτίες.

Βέλγιο: Αύξηση κατά 38% παρουσιάζουν στα κρούσματα

Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Το τελευταίο επταήμερο με τον μέσο όρο να βρίσκεται στα 25.809 την περίοδο 7 με 13 Ιανουαρίου σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας Sciensano, η αύξηση κρουσμάτων είναι στο 38%. Όσον αφορά στις νοσηλείες, καταγράφονται περίπου 200 ημερησίως. Συνολικά, 2.174 ασθενείς με COVID νοσηλεύονται εκ των οποίων οι 391 στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Το 86,4% των μολύνσεων της τελευταίας εβδομάδας αφορά σε ασθενείς που φέρουν τη μετάλλαξη «Όμικρον» (+27,2%) σε αντίθεση με το 12,6% (-27,8%) που είναι περιπτώσεις με παραλλαγή «Δέλτα», ενώ το 1,1% έχει προσβληθεί από άλλα στελέχη κορωνοϊού που δεν αναγνωρίζονται διεθνώς. Οι μεταλλάξεις «Άλφα», «Βήτα» και «Γάμα» είναι μηδενικές.

Τέλος, την περίοδο, από 7 εώς 13 Ιανουαρίου, ο μέσος όρος των θανάτων ανέρχεται στους 28,6 ημερησίως μειωμένος κατά 11%.

«Κυρίαρχη» παραλλαγή και στη Γερμανία

Η Όμικρον κυριάρχησε αντιπροσωπεύοντας το 73,3% των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο σε σύγκριση με το 44,3% πριν από επτά ημέρες,  σύμφωνα με το Reuters.

Η  παραλλαγή Δέλτα αντιπροσωπεύει τώρα μόλις το 25,9% των περιπτώσεων.

«Τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε ισχυρή αύξηση των λοιμώξεων με την παραλλαγή Omicron», ανακοίνωσε το Ινστιούτο RKI. «Οι πρώτες μελέτες δείχνουν χαμηλότερο ποσοστό νοσηλειών σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι σε σύγκριση  με την παραλλαγή Δέλτα».

Περίπου το 72% του πληθυσμού στη Γερμανία ήταν τώρα διπλοεμβολιασμένο και το 44% είχε υποβληθεί σε αναμνηστικό εμβόλιο.

Η Γερμανία νωρίτερα την Πέμπτη ανέφερε νέο ρεκόρ περισσότερων από 81.000 μολύνσεων σε μια μέρα.

Ην. Βασίλειο: Δεν έχει αυξηθεί ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία

Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Μετά από μια απότομη αύξηση τον Δεκέμβριο, τα καθημερινά επιβεβαιωμένα κρούσματα δείχνουν μείωση 38 τοις εκατό τις τελευταίες επτά ημέρες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Άλλα 70.924 επιβεβαιωμένα κρούσματα ανακοινώθηκαν την Κυριακή 17 Ιανουαρίου. Αυτός ο αριθμός δεν περιελάμβανε περιπτώσεις στη Σκωτία.

Τα καταγεγραμμένα κρούσματα της παραλλαγής Δέλτα έως τις 5 Ιανουαρίου ήταν 1,703,576 με τα τελευταία ημερήσια 10,862.

Όσον αφορά την παραλλαγή Όμικρον συνολικά κατεγράφησαν 546,531 κρούσματα με 181,155 τα τελευταία ημερήσια.

Από τις συμπτωματικές περιπτώσεις, η απώλεια όσφρησης και γεύσης βρέθηκε να είναι πιο συχνή σε άτομα που βρέθηκαν θετικά στη Δέλτα σε σχέση με αυτά που είχαν Όμικρον.

Το ποσοστό εισαγωγής στο νοσοκομείο των επιβεβαιωμένων με COVID-19 ασθενών στην Αγγλία ήταν 19,03 ανά 100.000 άτομα την εβδομάδα που έληξε στις 9 Ιανουαρίου 2022. Αυτό είναι παρόμοιο με τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου 2021, όταν το ποσοστό ήταν 18,87 ανά 100.000 άτομα (εβδομάδα που έληξε 7 Φεβρουάριος 2021).

Βόρεια Μακεδονία: Επικρατεί η «O», με το 68% των κρουσμάτων

Ανταπόκριση: Νίκος Φραγκόπουλος

Τα τελευταία στοιχεία (από το υπουργείο Υγείας της χώρας) αφορούν την περίοδο από 3 έως 9 Ιανουαρίου 2022.

Σύμφωνα με αυτά, την εβομάδα από 3 έως 9 Ιανουαρίου 2022 παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού κατά 51% συγκριτικά με μία εβδομάδα πριν (27 Δεκεμβρίου-2 Ιανουαρίου).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στη χώρα επικρατεί η μετάλλαξη Όμικρον, με το 68% επί του συνόλου των κρουσμάτων να ανήκουν σε αυτήν.

Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα παρατηρείται αύξηση κατά 41% και όσον αφορά τον αριθμό των νοσηλευόμενων ατόμων με κορονοϊό σε όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή συνολικά νοσηλεύονται 351 ασθενείς με κορονοϊό.

Ρωσία: «Απειλούνται με βαριά νόσηση οι ανεμβολίαστοι»

Ανταπόκριση: Αχιλλέας Πατσούκας

Την ανησυχία του για την τύχη που μπορεί να έχουν όσοι μη εμβολιασμένοι ασθενείς μολυνθούν με την μετάλλαξη “Όμικρον”, εξέφρασε ο δειευθυντής του Ερεευνητικού Κέντρου Γκαμαλέγια (ανέπτυξε το Sputnik), Αλεξάντερ Γκίντσμπουργκ.

Όπως υποστήριξε με δήλωση του στο RIA Novosti, άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, είναι πιθανόν να νοσήσουν σοβαρά, όταν μολυνθούν από το στέλεχος της “Όμικρον”.

«Σύμφωνα με την υπάρχουσα βιβλιογραφία, φαίνεται να κινδυνεύουν λιγότερο συχνά, ωστόσο αυτά είναι δεδομένα που προέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες το 60%-80% τοων πολιτών είναι εμβολιασμένο. Επομένως είναι αδύνατο να πούμε με βεβαιότητα πως οι μη εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν. Στη Ρωσία εξακολουθούμε να έχουμε λίγους εμβολιασμένους, άρα είναι πιθανό οι μη εμβολιασμένοι να νοσήσουν σοβαρά».

Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του Sputnik-V, απέναντι στην μετάλλαξη «Όμικρον», υποστήριξε πως όσοι έχουν εμβολιαστεί με το ρωσικό εμβόλιο, πιθανότατα δεν θα αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος