Η Νότια Γαλλία σε πρώιμη και επίμονη ξηρασία

Η νότια Γαλλία βρίσκεται σε συναγερμό για μια πρώιμη και επίμονη ξηρασία. Στο τμήμα του Γκαρντ, ένα από τα πιο πληγέντα, βρίσκονται σε κρίσιμο επίπεδο από τον Μάιο και με σημαντικούς περιορισμούς στο νερό.


Το καλοκαίρι δεν έχει φτάσει ακόμη και σχεδόν το ένα τρίτο της Ευρώπης έχει ήδη πληγεί από ξηρασία. Το 10% της ηπείρου βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας.


«Ανησυχούμε πολύ από την αρχή του έτους, γιατί από τον Σεπτέμβριο είχαμε έλλειμμα βροχοπτώσεων μεταξύ 40 και 50% . Παρά τις καταιγίδες τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, η κατάσταση συνεχίζει να είναι ανησυχητική. Και η βροχή που δεχόμαστε δεν επαναφορτίζει ποτάμια ή υπόγεια νερά » , εξηγεί ο Sébastien Ferra, διευθυντής της Διεύθυνσης Γης και Θάλασσας του Τμήματος Gard.


Οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών δεν μπορούν να γεμίσουν τις πισίνες τους και έχουν αυστηρούς περιορισμούς στο πότισμα των κήπων τους. Όσον αφορά την αγροτική άρδευση, επιτρέπεται μόνο τη νύχτα, για αποφυγή εξατμισοδιαπνοής.
«Υπάρχει μια πραγματική αλλαγή, πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο» λέει ο δήμαρχος του Montclus
Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Montclus, μιας πόλης που πλήττεται από τους περιορισμούς, αυτή η καιρική κατάσταση δεν είναι φυσιολογική.


“Στο παρελθόν υπήρχαν σημαντικές ξηρασίες, αλλά τώρα συνειδητοποιούμε ότι οι θερμοκρασίες αυξάνονται, ότι αυτό συμβαίνει όλο και πιο συχνά και, κυρίως, ότι οι υπόγειοι υδροφόροι ορίζοντες πέφτουν. Άρα είναι πραγματικότητα, το μετράμε και μπορούμε να δούμε ότι υπάρχει μια πραγματική αλλαγή που πρέπει να γίνει στο μέλλον, και γι’ αυτό προσπαθούμε να εμπλέξουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, για να ευαισθητοποιήσουμε».


Το 2022 ήταν η πιο καυτή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γαλλία. Ωστόσο, το επίπεδο κρίσης για τους περιορισμούς του νερού δεν εμφανίστηκε μέχρι τον Ιούλιο. Φέτος, η πρώιμη ξηρασία προκάλεσε την ενεργοποίηση των περιορισμών στο νερό ήδη από τον Απρίλιο σε ορισμένες περιοχές του Gard και, τον Μάιο, σχεδόν σε ολόκληρο το διαμέρισμα. Οι τοπικές αρχές προετοιμάζονται για ένα ιδιαίτερα ξηρό καλοκαίρι του 2023 και των επόμενων ετών.

Επιμέλεια: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος