Η Νορβηγία κλείνει τα χερσαία σύνορά της για τους Ρώσους τουρίστες

Σύνοψη
  • Οι δύο χώρες έχουν χερσαία σύνορα σχεδόν 200 χλμ. στον Αρκτικό Κύκλο.
  • Κλείνει για τους Ρώσους και το τελευταίο σημείο χερσαίας εισόδου στη Ζώνη Σένγκεν.

Η Νορβηγία ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόκειται να κλείσει τα σύνορά της για τους Ρώσους τουρίστες, στερώντας τους το τελευταίο σημείο εισόδου στη Ζώνη Σένγκεν για λόγους αναψυχής.

Με αυτόν τον τρόπο, η σκανδιναβική χώρα, που έχει χερσαία σύνορα μήκους 198 χιλιομέτρων με τη Ρωσία στην Αρκτική, ακολουθεί το παράδειγμα της ΕΕ και άλλων γειτονικών χωρών μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Φινλανδία, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορά τους με τη Ρωσία για μη απαραίτητα ταξίδια αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

«Η απόφαση να αυστηροποιηθούν οι κανόνες εισόδου είναι σύμφωνη με τη νορβηγική προσέγγιση να παραμένει στο πλευρό των συμμάχων και των εταίρων της σε απάντηση στον πόλεμο παράνομης επιθετικότητας της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», επεσήμανε η υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλι Ένγκερ Μελ.

Η Νορβηγία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει σχεδόν σταματήσει να χορηγεί τουριστικές βίζες στους Ρώσους πολίτες από την άνοιξη του 2022. Μόνο όσοι διέθεταν βίζα μακράς διαρκείας, η οποία είχε εκδοθεί πριν την ημερομηνία αυτή ή από άλλη χώρα του χώρου Σένγκεν, μπορούσαν να διέρχονται από το συνοριακό πέρασμα Στόρσκογκ- Μπόρις Γκλεμπ, το μοναδικό χερσαίο σημείο διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών.

Από τις 29 Μαΐου θα απαγορεύεται και σε εκείνους η είσοδος στη Νορβηγία.

Παραμένουν ωστόσο κάποιες εξαιρέσεις, εξήγησε η υπουργός, κυρίως για τους Ρώσους πολίτες που επισκέπτονται στενά μέλη της οικογένειάς τους που ζουν στη Νορβηγία και για όσους εργάζονται ή σπουδάζουν στη χώρα ή σε άλλο κράτος του χώρου Σένγκεν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος