Η Νέα Υόρκη επιστρέφει στην Ιταλία κλεμμένα έργα τέχνης 19 εκατ. δολαρίων – Μαρμάρινη κεφαλή της Αθηνάς ανάμεσά τους

Array

Η εισαγγελία της Νέας Υόρκης επέστρεψε στην Ιταλία κλεμμένα έργα τέχνης αξίας 19 εκατ. δολαρίων.

Στα 58 κομμάτια περιλαμβάνεται μία μαρμάρινη κεφαλή της θεάς Αθηνάς που χρονολογείται γύρω στο 200 π.Χ., και η αξία του εκτιμάται στα 3 εκατ. δολάρια.

Τα κλεμμένα αντικείμενα πωλήθηκαν σε μουσεία και ιδιώτες εμπόρους από καταδικασμένους αρχαιοκάπηλους. Πρόκειται για την τελευταία προσπάθεια της πόλης να επιστρέψει τα λεηλατημένα αγαθά στις χώρες προέλευσής τους. Σύμφωνα με το BBC μέχρι στιγμής έχουν επιστραφεί έργα τέχνης αξίας 66 εκατ. δολαρίων, με τον επικεφαλής της μονάδας διακίνησης αρχαιοτήτων της εισαγγελίας να υπόσχεται ότι θα γίνουν «πολλοί ακόμη επαναπατρισμοί». Ιταλός αξιωματούχος τα χαρακτήρισε έργα τέχνης «ανεκτίμητης αξίας».

Οι ερευνητές εργάζονταν επί χρόνια για να εντοπίσουν τα ίχνη των λαθρεμπόρων έργων τέχνης και να εντοπίσουν τα αντικείμενα που πρέπει να επαναπαστριστούν, σύμφωνα με αξιωματούχους της Εθνικής Ασφάλειας.

Ο Τζιάκομο Μεντίτσι και ο Τζιοβάνι Φράνκο Μπεκίνα είναι μεταξύ των καταδικασθέντων ληστών που χρησιμοποιούσαν ένα δίκτυο σε όλη την Ιταλία για να κλέβουν έργα από αφύλακτες τοποθεσίες, σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα.

Λέγεται ότι η «συμμορία» του Μεντίτσι λεηλάτησε τη μαρμάρινη κεφαλή της Αθηνάς από έναν ναό στην κεντρική Ιταλία, το οποίο στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Met το 1996.

Ο Pasquale Camera ήταν ένα άλλο «αφεντικό» του οργανωμένου εγκλήματος, ο οποίος οργάνωσε τις ληστείες ήδη από τη δεκαετία του 1960 από εκκλησίες και μουσεία, σύμφωνα με το γραφείο.

Λέγεται, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, ότι τα αντικείμενα αυτά εισήχθησαν τελικά στις ΗΠΑ, όπου πωλήθηκαν στον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Μάικλ Στάινχαρντ, στον οποίο έχει πλέον απαγορευτεί να αγοράζει αρχαιότητες, αφού διαπιστώθηκε ότι τα αντικείμενα που είχε στην κατοχή του είχαν λεηλατηθεί και διακινηθεί παράνομα.

Το 2021, ο κ. Στάινχαρντ παρέδωσε θησαυρούς αξίας 70 εκατ. δολαρίων στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που σημαίνει ότι δεν θα αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις.

Πηγή: BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος