Η «μητέρα των μαχών» για τη Χερσώνα – Κατεστραμμένο το 40% των υποδομών ενέργειας στην Ουκρανία (video)

Array

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται στην Ουκρανία η μάχη για την έλεγχο της Χερσώνας, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται.

Ειδικότερα, η Μόσχα καταγγέλλει τους Ουκρανούς ότι βομβαρδίζουν αδιακρίτως, με αποτέλεσμα να υπάρχουν νεκροί άμαχοι, ενώ το Κίεβο υποστηρίζει πως οι Ρώσοι έχουν ναρκοθετήσει το φράγμα στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο για να προκαλέσουν απόλυτη καταστροφή.

Σε περίπτωση καταστροφής του φράγματος 18 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού θα πλημμυρίσουν 80 οικισμούς και την πόλη της Χερσώνας.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι ταμιευτήρες και το φράγμα του υδροηλεκτρικού εργοστασίου της Καχόφκα έχουν ναρκοθετηθεί από τους Ρώσους τρομοκράτες» λέει ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Ρωσία αρνείται τις κατηγορίες, όπως αρνείται να διαψεύσει αν έχει διατάξει υποχώρηση των δυνάμεών της. Η μόνη βέβαιη εντολή της είναι για την απομάκρυνση χιλιάδων κατοίκων. Μάλιστα, ισχυρίζεται ότι κονβόι αμάχων έγινε στόχος των ουκρανικών δυνάμεων.

«Οι Ουκρανοί Ναζί χτύπησαν διάβαση πολιτών στη Χερσώνα. Ως αποτέλεσμα σκοτώθηκαν τέσσερις πολίτες. Έριξαν βλήματα διασποράς με σκοπό να σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους» λέει ο αναπληρωτής κυβερνήτης της Χερσώνας, Κιρίλ Στρεμουσόφ.

Από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς ανά την Ουκρανία, έχει πληγεί το 40% των υποδομών ενέργειας και οι διακοπές ρεύματος είναι αναπόφευκτες.

Στο μεταξύ, χιλιάδες άμαχοι εγκαταλείπουν την πόλη, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται.

Η Ουκρανία ανησυχεί και για την συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα της με την Λευκορωσία, καθώς δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν αυξημένη παρουσία στρατιωτικών οχημάτων και πυραύλων S300 K S400.

Εν τω μεταξύ η Ουάσιγκτον, επιβεβαιώνει ότι το Ιράν εξοπλίζει τη Ρωσία με drones.

«Εκτιμούμε ότι ιρανικό προσωπικό και Ιρανοί στρατιωτικοί βρίσκονται στο έδαφος της Κριμαίας και βοήθησαν τη Ρωσία σε αυτές τις επιχειρήσεις» αναφέρει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νεντ Πράις.

Για το θέμα αυτό ΕΕ και Βρετανία ήδη συμφώνησαν σε κυρώσεις εναντίον του Ιράν.

  • Αποστολή – Κίεβο: Ευτυχία Πενταράκη
  • Επιμέλεια βίντεο: Σόνια Φίλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος