Η Μέρκελ στον Μπάιντεν: Τελευταίο ταξίδι της καγκελαρίου στην Ουάσιγκτον

Επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ από τις 14-16 Ιουλίου.

Ανταπόκριση από Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Αύριο Πέμπτη θα συναντηθεί με τον αμερινακό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, μετά τις συνομιλίες θα ακολουθήσει επίσημο δείπνο στο Λευκό Οίκο με τη συμμετοχή των συζύγων του προέδρου και της καγκελαρίου. Αύριο Πέμπτη το πρωί η καγκελάριος θα συναντηθεί και με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις για «μία ανταλλαγή απόψεων σε όλο το εύρος των διμερών σχέσεων», όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου στο Βερολίνο.

Στα 16 χρόνια της θητείας της στην καγκελαρία η Μέρκελ επισκέφθηκε πάνω από 20 φορές την Ουάσιγκτον. Αυτή είναι η τελευταία της επίσκεψη στην αμερικανική πρωτεύουσα, καθώς αποχωρεί μετά στις παγγερμανικές εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Η Άνγκελα Μέρκελ επιδιώκει επανεκίννηση των αμερικανο-γερμανικών σχέσεων με τον πρόεδρο Μπάιντεν και την κυβέρνησή του, μετά τον «πάγο» στον οποίο τις οδήγησε ο προηγούμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Η καγκελάριος γνωρίζει τον Μπάιντεν από την εποχή που ήταν αντιπρόεδρος του Μπάρακ Ομπάμα. Είχε την πρώτη συνάντηση μετά την εκλογή του ως πρόεδρος των ΗΠΑ στη σύνοδο κορυφής της ομάδας G7 στη Μεγάλη Βρετανία τον προηγούμενο μήνα.

Αμέσως μετά την εκλογή του, ο πρόεδρος Μπάιντεν αμέσως μετά την εκλογή του έστειλε μηνύματα επαναπροσέγγισης της Ουάσιγκτον με το Βερολίνο. Αφενός ακύρωσε την απόφαση του προκατόχου του Τραμπ να αποσυρθούν οι αμερικανοί στρατιώτες από τη Γερμανία και να μεταφερθούν σε άλλες αμερικανικές βάσεις στην Ευρώπη. Επίσης, ο Μπάιντεν παραιτήθηκε από την απειλή κυρώσεων στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην κατασκευή του ρωσο-γερμανικού αγωγού «Nord Stream 2». Ο αγωγός συνδέει απ΄ευθείας Γερμανία και Ρωσία παρακάμπτοντας τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και βρίσκεται στο στάδιο της αποπεράτωσής του.

Κριτική στον αγωγό ασκεί και ο πρόεδρος Μπάιντεν. Το ζήτημα του αγωγού συνεχίζει να προκαλεί τριβές στις διμερείς αμερικανο-γερμανικές σχέσεις και αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς στην αυριανή συνάντηση Μέρκελ – Μπάιντεν. Διαφορές μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου υπάρχουν επίσης στην αντιμετώπιση της Κίνας, καθώς η Μέρκελ δεν ακολουθεί τη μετωπική αντιπαράθεση του Μπάιντεν με την ηγεσία του Πεκίνου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος πραγματοποιεί από την Τρίτη τριήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ εκτίμησε ότι οι συνομιλίες με την Ουάσιγκτον για τον ρωσο-γερμανικό αγωγό είναι σε καλό δρόμο. Ωστόσο απέφυγε να κάνει προβλέψεις για τα αποτελέσματα των συνομιλιών της καγκελαρίου. «Σημαντικό είναι ότι έχουμε έναν στόχο μπροστά μας και είμαι βέβαιος ότι θα τον πετύχουμε» είπε ο Μάας, «φυσικά θα ήταν ωραίο, εάν συνέβαινε κατά την επίσκεψη της καγκελαρίου στην Ουάσιγκτον».

Καμία εξέλιξη δεν αναμένει ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών στο ζήτημα των ταξιδιών στις ΗΠΑ. Η ΕΕ έχει άρει τους περιορισμούς για τους Αμερικανούς, αντίθετα, οι ΗΠΑ διατηρούν τους σημαντικούς περιορισμούς και τις αυστηρές προϋποθέσεις για τα ταξίδια από την Ευρώπη. «Μέχρι τώρα διαπίστωσα ελάχιστη προθυμία των αμερικανών συνομιλητών για αλλαγή», είπε ο Μάας, κυρίως μετά την τελευταία αρνητική επιδημιολογική εξέλιξη στην Ευρώπη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος