Η Μελόνι πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας – Το Σάββατο η ορκωμοσία

Γυρίζει και επισήμως σελίδα η Ιταλία, καθώς η ηγέτις του ακροδεξιού κόμματος, Τζόρτζια Μελόνι, έλαβε την εντολή από τον πρόεδρο Ματαρέλα. Με την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, που αναμένεται να γίνει το Σάββατο το πρωί (στις 10 τοπική), η Μελόνι θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας.

Η Μελόνι αποδέχθηκε «χωρίς επιφύλαξη» την εντολή σχηματισμού της νέας κυβέρνησης, που έλαβε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα. Η συνομιλία τους διήρκεσε μία ώρα και είκοσι λεπτά και η νέα ιταλική κυβέρνηση είναι πλέον γεγονός. Όπως φαίνεται η Τζόρτζια Μελόνι τα βρήκε με τους συμμάχους της τον Σαλβίνι και τον Μπερλουσκόνι για τα πρόσωπα που πρόκειται να συγκροτήσουν το υπουργικό Συμβούλιο.

Ποιοι θα μπουν στο υπουργικό συμβούλιο

Σε ό,τι αφορά τα σημαντικότερα υπουργεία, όπως ανακοίνωσε η ίδια η Μελόνι στους δημοσιογράφους, το Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Αντόνιο Ταγιάνι, της Φόρτσα Ιτάλια, και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το υπουργείο Οικονομικών ο Τζανκάρλο Τζορτζέτι από τη Λέγκα, ήδη υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης επί Ντράγκι, το Εσωτερικών ο πρώην νομάρχης Ματέο Πιαντεντόζι, ενώ ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, εξασφάλισε το υπουργείο Υποδομών.

Παράλληλα, για το υπουργείο Άμυνας επελέγη ο Γκουίντο Κροζέτο, του κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι, ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης αναλαμβάνει ο πρώην δικαστικός Κάρλο Νόρντιο. Στο υπουργείο Γεωργίας επικεφαλής θα είναι ο Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα, σύζυγος της αδελφής της Ιταλίδας πρωθυπουργού, και υπουργός Δημόσιας διοίκησης ο Πάολο Τζανγκρίλο.

Όπως σημειώνει στην ανταπόκρισή του από τη Ρώμη ο Κρίστιαν Μαυρής, οι Αντόνιο Ταγιάνι και Ματέο Σαλβίνι, ως εκπρόσωποι των δύο κομμάτων της Δεξιάς παράταξης, θα προταθούν για τις θέσεις των υφυπουργών παρά τω πρωθυπουργώ.

Η λίστα του υπουργικού συμβουλίου περιλαμβάνει έξι γυναίκες

Το νέο υπουργικό συμβούλιο αποτελείται από 24 υπουργούς, εκ των οποίων οι έξι είναι γυναίκες. Πρόκειται για τις Μαρία Ελισαμπέτα Αλμπέρτι Κασελάτι, Μαρίνα Ελβίρα Καλντερόνε, Αναμαρία Μπερνίνι, Γιουτζένια Ροσέλα, Ντανιέλα Σαντάτσε και Αλεσάντρα Λοκατέλι.

Η ορκωμοσία της Τζόρτζια Μελόνι ως πρωθυπουργός λαμβάνει χώρα μόλις ένα 24ωρο από την άφιξη του Εμανουέλ Μακρόν στην Ιταλία την Κυριακή, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Γάλλος Πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Ποντίφικα Φραγκίσκο και τον Σέρτζιο Ματαρέλα. Αναμένεται να επιβεβαιωθεί  εάν ο Μακρόν θα είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που θα συναντήσει την πρώτη Ιταλίδα πρωθυπουργό, αλλάζοντας το μέχρι τώρα πρόγραμμά του.

Ανταπόκριση – Ρώμη: Κρίστιαν Μαυρής

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος