Η Λιθουανία ανοίγει ξανά τα συνοριακά περάσματα με τη Λευκορωσία

Η Λιθουανία ανοίγει ξανά τα σύνορά της με τη Λευκορωσία μετά από περιστατικά με αερόστατα που διαταράσσουν την εναέρια κυκλοφορία. Η απόφαση αναμένεται να διευκολύνει την επιστροφή των λιθουανικών φορτηγών που είχαν εγκλωβιστεί στη Λευκορωσία.

Η λιθουανική κυβέρνηση δήλωσε την Τετάρτη (19/11) ότι θα ανοίξει ξανά τα συνοριακά περάσματα με τη Λευκορωσία μετά από ένα προσωρινό κλείσιμο εν μέσω εκτοξεύσεων αερόστατων, που φέρεται να χρησιμοποιούνται από λαθρεμπόρους και να παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της χώρας, ένα περιστατικό που χαρακτηρίστηκε ως «υβριδικές επιθέσεις».

Οι αρχές στο Βίλνιους αποφάσισαν να επαναλάβουν τη λειτουργία των συνοριακών περασμάτων με τη Λευκορωσία, σχεδόν ένα μήνα αφότου οι αρχές ανακοίνωσαν το κλείσιμό τους σε απάντηση σε επανειλημμένα περιστατικά στον εναέριο χώρο, αναφέρει το Reuters.

Μετεωρολογικά αερόστατα που εκτοξεύτηκαν από τη Λευκορωσία διέσχισαν τα σύνορα και προκάλεσαν διαταραχές στην εναέρια κυκλοφορία, συμπεριλαμβανομένου του προσωρινού κλεισίματος του αεροδρομίου του Βίλνιους.

Δεν είναι ακόμη σαφές πότε ακριβώς θα ανοίξουν ξανά τα περάσματα, αλλά η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι έχει ληφθεί η απόφαση για την άρση των περιορισμών.

Αρχικά, η Λιθουανία είχε ανακοινώσει ότι τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.
Η πρωθυπουργός Ίνγκα Ρουγκινιένε χαρακτήρισε αυτές τις πράξεις «υβριδικό πόλεμο», κατηγορώντας τις αρχές της Λευκορωσίας για αδράνεια σχετικά με τα περιστατικά.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο χαρακτήρισε το κλείσιμο των συνόρων της Λιθουανίας «τρελή απάτη».

Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου
Πηγή: mediafax.ro

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος