Η κυβέρνηση της Ιταλίας ενέκρινε το μουσείο Ολοκαυτώματος της Ρώμης

Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας έδωσε το πράσινο φως για ένα μουσείο Ολοκαυτώματος στη Ρώμη, όπου σχεδόν 2.000 Εβραίοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης

Ένα εθνικό μουσείο στην πρωτεύουσα «θα συμβάλει στο να διατηρηθεί ζωντανή στο παρόν η μνήμη του Ολοκαυτώματος», δήλωσε η κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, αφού οι υπουργοί της συμφώνησαν το σχέδιο αργά την Πέμπτη.

Η ανακοίνωση ήρθε στον απόηχο της επίσημης επίσκεψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου στη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα.

Η Ρώμη φιλοξενεί μια από τις παλαιότερες εβραϊκές κοινότητες της Ευρώπης

Στις 16 Οκτωβρίου 1943, γερμανικά στρατεύματα με την υποστήριξη φασιστικών αξιωματούχων εισέβαλαν στο αρχαίο εβραϊκό γκέτο της Ρώμης, συγκέντρωσαν και στη συνέχεια απέλασαν περίπου 1.000 Εβραίους.

Στοις επόμενες συλλήψεις συνέλαβαν άλλους 800 Εβραίους και σχεδόν όλοι τους σκοτώθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

Ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας Τζενάρο Σανγκιουλιάνο δήλωσε ότι έχουν διατεθεί 10 εκατομμύρια ευρώ για να ξεκινήσει η κατασκευή του μουσείου, ένα έργο που είχε καθυστερήσει πολύ και προτάθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1990.

Η Ruth Dureghello, επικεφαλής της εβραϊκής κοινότητας της Ρώμης, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την είδηση, αλλά ζήτησε «συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και επιλογές που μπορούν να γίνουν γρήγορα, ώστε να εξασφαλιστεί στην πρωτεύουσα της Ιταλίας ένα μουσείο όπως όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες».

Συμβολικά, το μουσείο θα κατασκευαστεί σε έκταση δίπλα στο πάρκο της Villa Torlonia, της κατοικίας του φασίστα δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι, ο οποίος ήταν στην εξουσία από το 1922 έως το 1943.

Ο Μουσολίνι εισήγαγε ρατσιστικούς νόμους το 1938, οι οποίοι άρχισαν να αφαιρούν τα πολιτικά δικαιώματα από τους Εβραίους της Ιταλίας και κατέληξαν στην απέλασή τους.

Ο αρχιτέκτονας που είναι υπεύθυνος για το έργο, Luca Zevi, δήλωσε στο AFP ότι το μουσείο θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια.

Στο Ολοκαύτωμα έγινε η γενοκτονία έξι εκατομμυρίων Ευρωπαίων Εβραίων μεταξύ 1939 και 1945 από τους Ναζί και τους υποστηρικτές τους.

Πηγή:  AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος