Η Κούβα δέχεται να γίνονται πτήσεις επαναπατρισμού μεταναστών από τις ΗΠΑ

Array

Η κυβέρνηση της Κούβας αποδέχθηκε να ξαναρχίσουν πτήσεις επαναπατρισμού Κουβανών που εισήλθαν παράνομα στην επικράτεια των ΗΠΑ και οι αμερικανικές αρχές αρνήθηκαν να τους δώσουν άδεια παραμονής, δήλωσε χθες Τρίτη ο Κουβανός υφυπουργός Εξωτερικών Κάρλος Φερνάντες ντε Κοσίο.

Η Αβάνα ενημέρωσε την Ουάσιγκτον «για την πρόθεσή μας να υποδεχόμαστε πτήσεις με πρόσωπα που απελάθηκαν», είπε ο κ. Φερνάντες ντε Κοσίο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πρωτεύουσα του νησιού της Καραϊβικής έπειτα από συνάντηση με αντιπροσωπεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά την οποία εξετάστηκαν το μεταναστευτικό ζήτημα και η επανενεργοποίηση διμερών συμφωνιών για αυτό, καθώς η Κούβα γνωρίζει τελευταία έξοδο με ρυθμό ρεκόρ.

Σύμφωνα με τον κ. Φερνάντες ντε Κοσίο, τα δύο μέρη μένει ακόμη να καταλήξουν σε συμφωνία για τους «όρους, τις προϋποθέσεις και το χρονοδιάγραμμα των πτήσεων αυτών», που αναμένεται να είναι «τακτικές».

Η Κούβα βιώνει έξοδο μεταναστών που δεν έχει προηγούμενο, καθώς είναι αντιμέτωπη με την πιο σοβαρή οικονομική κρίση των τελευταίων 30 ετών, καθώς η οικονομία της υπέστη ασφυξία εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού και των κυρώσεων που επιβλήθηκαν επί των ημερών του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ (2017-2021).

Πολλοί Κουβανοί αναμένουν να επαναπατριστούν αφού πέρασαν τα σύνορα του Μεξικού αλλά δεν έλαβαν άδεια να εγκατασταθούν από τις αμερικανικές αρχές.

Από το 2017, η Κούβα τιμούσε τη δέσμευσή της να υποδέχεται πτήσεις επαναπατρισμού μεταναστών από τις ΗΠΑ, πριν ανασταλούν το 2020, όταν τα αεροδρόμια έκλεισαν εξαιτίας της πανδημίας, θύμισε ο κ. Φερνάντες ντε Κοσίο.

«Ασφαλής μετανάστευση»

Η χθεσινή συνάντηση ακολούθησε την ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ πως αρχίζει ξανά να λειτουργεί πλήρως η υπηρεσία χορήγησης θεωρήσεων διαβατηρίου στο αμερικανικό προξενείο στην Αβάνα για τους Κουβανούς που θέλουν να μεταναστεύσουν.

«Η διεξαγωγή στην Αβάνα συνομιλιών για το μεταναστευτικό ζήτημα ανάμεσα στην Κούβα και τις ΗΠΑ ανταποκρίνεται στην αμοιβαία δέσμευση να προωθήσουμε μετανάστευση συντεταγμένη, νόμιμη και ασφαλή», ανέφερε πριν από τη συνάντηση ο κουβανός υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροδρίγκες μέσω Twitter.

Ο υφυπουργός του χαρακτήρισε «χρήσιμες» τις χθεσινές συνομιλίες, αναγνωρίζοντας ότι η Ουάσιγκτον έχει χορηγήσει φέτος 20.000 βίζες σε μετανάστες δυνάμει των συμφωνιών που είχαν υπογράψει οι δύο πλευρές το 1994. Η Κούβα διαμαρτυρόταν πως η ποσόστωση αυτή δεν εφαρμοζόταν από τις αμερικανικές αρχές μετά την αναστολή των δραστηριοτήτων του αμερικανικού προξενείου το 2017, εξαιτίας των υποτιθέμενων «ακουστικών επιθέσεων» που προκάλεσαν προβλήματα υγείας σε διπλωμάτες.

Οι ΗΠΑ ξανάρχισαν να δίνουν βίζες τον Μάιο, αλλά με το σταγονόμετρο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η αμερικανική αντιπροσωπεία «επισήμανε τα πεδία καρποφόρας συνεργασίας ως προς τη μετανάστευση, ενώ εντόπισαν επίσης θέματα που εγείρουν εμπόδια στην επίτευξη των στόχων των συμφωνιών» των δύο πλευρών, ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

«Η εξασφάλιση ασφαλούς, νόμιμης και αξιοπρεπούς μετανάστευσης μεταξύ της Κούβας και των ΗΠΑ παραμένει αμοιβαίο συμφέρον των δύο χωρών» και «συνάδει με τα συμφέροντα των ΗΠΑ, καθώς διευκολύνει την επανένωση οικογενειών και προωθεί τον μεγαλύτερο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών στην Κούβα», κατά την ανακοίνωση.

Της αμερικανικής αντιπροσωπείας ηγήθηκε η Έμιλι Μεντράλα, αναπληρώτρια υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για το δυτικό ημισφαίριο και τη μετανάστευση.

Ταυτόχρονα, Αβάνα και Ουάσιγκτον ξανάρχισαν τις ετήσιες συνομιλίες τους για το μεταναστευτικό μετά την πλήρη αναστολή τους τα τέσσερα χρόνια της θητείας του κ. Τραμπ.

Τους τελευταίους δώδεκα μήνες, εισήλθαν παράνομα στις ΗΠΑ 224.000 Κουβανοί —αριθμός άνευ προηγουμένου—, κατά τα δεδομένα της αμερικανικής συνοριοφυλακής ως τον Οκτώβριο. Το 2021, δεν ήταν παρά 39.000.

Κατά τις δύο προηγούμενες μεταναστευτικές κρίσεις είχαν εγκαταλείψει τη νήσο πάνω από 100.000 Κουβανοί το 1980 και άλλοι 45.000 το 1994.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος