Η Κομισιόν δεσμεύεται για τη χορήγηση ενός δισ. ευρώ για την Ουκρανία — Άλλα 10 δισ. από δωρητές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει ένα δισεκατομμύριο ευρώ για την υποστήριξη της Ουκρανίας και των χωρών που δέχονται πρόσφυγες, οι οποίοι φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο μετά την εισβολή της Ρωσίας, δήλωσε η πρόεδρος του εκτελεστικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Εξακόσια εκατομμύρια από αυτά θα πάνε στην Ουκρανία, στις ουκρανικές αρχές και εν μέρει στα Ηνωμένα Έθνη», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν σε διάσκεψη για τη συγκέντρωση χρημάτων για την Ουκρανία που πραγματοποιείται στη Βαρσοβία.

«Και 400 εκατομμύρια ευρώ θα πάνε στα κράτη της πρώτης γραμμής που κάνουν μια τόσο εξαιρετική δουλειά και βοηθούν τους πρόσφυγες που έρχονται», είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η διάσκεψη δωρητών για την Ουκρανία επέτρεψε να συγκεντρωθούν 10,1 δισεκατομμύρια ευρώ που προορίζονται να δοθούν για την υποστήριξη της χώρας.

«Ο κόσμος τελικά υποσχέθηκε 9,1 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο της εκστρατείας (Stand up for Ukraine). Επιπλέον, η Κομισιόν, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (BERD), προσθέτει άλλο ένα δισεκατομμύριο για τους εκτοπισμένους στην Ουκρανία. Είναι φανταστικό. Συνεπώς 10,1 δισεκατομμύρια ευρώ», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Πολωνία φιλοξένησε σήμερα τη διάσκεψη των δωρητών προκειμένου να βοηθήσει τους περισσότερους από 11 εκατομμύρια ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην Ουκρανία λόγω της εισβολής της Ρωσίας και να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες ή τους εσωτερικά εκτοπισμένους.

Η εκστρατεία Stand Up for Ukraine με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για τους Ουκρανούς πρόσφυγες διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό και τη διεθνή οργάνωση Global Citizen.

Καλλιτέχνες όπως ο Έλτον Τζον, η Αλάνις Μορισέτ, η Άνι Λένοξ και ο Κρις Ροκ συμμετείχαν επίσης στην εκστρατεία δίπλα σε παγκόσμιους ηγέτες που δεσμεύτηκαν εξ ονόματος της χώρας τους να συγκεντρώσουν δισεκατομμύρια δολάρια.

«Είμαστε συντετριμμένοι βλέποντας τα δεινά των ανθρώπων στην Ουκρανία», έγραψε ο Έλτον Τζον στο Facebook.

Ο 75χρονος θρύλος της ποπ κάλεσε τους θαυμαστές του «να βοηθήσουν τους ανθρώπους των οποίων η ζωή ανατράπηκε και οι οποίοι εγκατέλειψαν τα πάντα για να έχουν μια πιο ασφαλή ζωή. Κανείς δεν θα έπρεπε να ζήσει αυτού του είδους την τραγωδία» πρόσθεσε.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε «φανταστικά» τα έσοδα της διάσκεψης. «Ο κόσμος τελικά υποσχέθηκε 9,1 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο της εκστρατείας (Stand up for Ukraine). Επιπλέον, η Κομισιόν, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (BERD), προσθέτει άλλο ένα δισεκατομμύριο για τους εκτοπισμένους στην Ουκρανία. Είναι φανταστικό. Συνεπώς 10,1 δισεκατομμύρια ευρώ», δήλωσε.

Από το ποσό που υποσχέθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 600 εκατομμύρια θα δοθούν στις ουκρανικές αρχές και 400 εκατομμύρια στα «κράτη που συνορεύουν (με την Ουκρανία) και που κάνουν εξαιρετική δουλειά για να βοηθούν τους πρόσφυγες», διευκρίνισε.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, και άλλοι πόροι «θα έρθουν» να προστεθούν στο ποσό αυτό. «Η αλληλεγγύη των χωρών, των εταιριών και των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο προσφέρει λίγο φως σε αυτή τη σκοτεινή ώρα».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα. «Το θάρρος των Ουκρανών έχει ήδη ενώσει το σύνολο του δημοκρατικού κόσμου», δήλωσε, καλώντας τη Δύση να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις στις ρωσικές τράπεζες και να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο.

Περισσότεροι από 4,3 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Ο ΟΗΕ υπολογίζει επίσης σε 7,1 εκατομμύρια τον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων.

Πηγή: ΑΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος