Η Κομισιόν απαντά ότι έλαβε υπόψη τις καταγγελίες κατά της Τουρκίας, ωστόσο “η συμφωνία πρέπει να εφαρμοστεί” (vid)

«Δουλεύουμε εντατικά με στόχο να εφαρμοστεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκία, ωστόσο δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο», προειδοποιεί η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα. Την ίδια ώρα η εκπρόσωπος της  Κομισιόν για θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό,  απαντά ότι λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ που καταδικάζουν την Τουρκία ως μη ασφαλή τρίτη χώρα και καλούν την Ευρώπη να μην εφαρμόσει τη συμφωνία επιστροφής  προσφύγων πριν διερευνηθούν οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Την ίδια ώρα η Γερμανία ανακοινώνει τις πρώτες απευθείας μετεγκατάσεις Σύρων από την Τουρκία εντός των συνόρων της.

Την μετεγκατάσταση μιας πρώτης ομάδας Σύρων προσφύγων τη Δευτέρα απευθείας από την Τουρκία στη Γερμανία ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Τομπίας Πλάτε. Ο Γερμανός αξιωματούχος έκανε λόγο για διψήφιο αριθμό ανθρώπων.
Αυτοί οι πρόσφυγες, «κυρίως οικογένειες με παιδιά», θα είναι «μερικές δεκάδες» και θα μεταφερθούν στο Φρίντλαντ, μια κοινότητα κοντά στο Γκέτινγκεν της δυτικής Γερμανίας, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

«Ακόμη και ασυνόδευτα παιδιά»

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την  έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που δημοσιοποιήθηκε στο Βερολίνο,  «η Άγκυρα επαναπροώθησε στη Συρία  με τη βία τρία ασυνόδευτα προσφυγόπουλα  και  σε  άλλη περίπτωση, γυναίκα οκτώ μηνών έγκυο, καθώς κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου εκατοντάδες γυναικόπαιδα υποχρεώνονται σε επαναπροώθηση».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ευελπιστεί ότι ως την ερχόμενη Δευτέρα θα έχουν ρυθμιστεί οι αδυναμίες  που αφορούν, σύμφωνα με την Κομισιόν, και  την συμβατότητα της τουρκικής νομοθεσίας προς τη Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες.

Υψηλόβαθμα στελέχη των Βρυξελλών τονίζουν ότι  για να επιτευχθεί το ζητούμενο, μεταβαίνει τη Δευτέρα στην Τουρκία και ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε, επίσης, πως η έναρξη της διαδικασίας επιστροφών αιτούντων άσυλο «απευθείας» από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία εξαρτάται και από τη διοικητική επάρκεια των αρμόδιων υπηρεσιών. 700 υπάλληλοι της Frontex είναι έτοιμοι να μεταβούν στην Ελλάδα, οι 40  μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ οι πρώτοι 30 περίπου εμπειρογνώμονες ασύλου από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης για το Άσυλο αναμένεται να μεταβούν στα ελληνικά νησιά τη Δευτέρα.

«Κανένα» άτομο δεν θα επιστραφεί στην Τουρκία εάν δεν απολαμβάνει ήδη ή δεν πρόκειται να λάβει εκεί την προστασία που χρειάζεται», διαβεβαιώνει η ίδια εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η Επιτροπή γνωρίζει για τα προβλήματα «χωρητικότητας» των hot spots καθώς και για τις «εντάσεις» που υπάρχουν σε ορισμένα σημεία στην Ελλάδα και  «θα βοηθήσει τις ελληνικές αρχές να διαχειριστούν την κατάσταση με κάθε δυνατό μέσο», σημειώνει η Μίνα Αντρέεβα.

Ωστόσο,  η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εξέδωσε νέα ανακοίνωση, προειδοποιώντας ότι «χωρίς την επείγουσα  υποστήριξη από την ΕΕ, η περιορισμένη δυνατότητα της ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου για καταγραφή και εξέταση των αιτημάτων ασύλου θα οδηγήσει σε προβλήματα, επισημαίνοντας ότι οι συνθήκες διαμονής των προσφύγων και των μεταναστών στα ελληνικά νησιά «χειροτερεύουν».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, Euroactiv, BBC

Σχετική είδηση: Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλει ότι η Τουρκία στέλνει πρόσφυγες πίσω στη Συρία- Αρνείται η Αγκυρα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος