Η «Κις Λορέν» δεν είναι η επίσημη «τάρτα της Στέψης», λένε οι Γάλλοι πουριτανοί

Το παλάτι της Βρετανίας παρουσίασε μια ειδική χορτοφαγική «τάρτα» με αφορμή τη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’ το Σάββατο, αλλά οι πουριτανοί στη Γαλλία αμφισβητούν τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό.

Το παλάτι δημοσίευσε τον περασμένο μήνα τη συνταγή για το «Κις της Στέψης», το οποίο σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές ανησυχίες του νέου μονάρχη δεν περιέχει κρέας, αλλά σπανάκι, φασόλια και εστραγκόν.

Στη Γαλλία, όμως, οι ειδήμονες λένε ότι υπάρχει μόνο ένα είδος κις – τάρτας: η Κις Λορέν, που ονομάστηκε έτσι από το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας από το οποίο και προέρχεται.

Φτιάχνεται με ζύμη κρούστας, ένα μείγμα αυγών και κρέμας γάλακτος με μια δόση μοσχοκάρυδου και μικρά κομμάτια χοντρού μπέικον ενώ δεν περιλαμβάνει καθόλου τυρί.

Η Εβελίν Μαλλέρ-Ντερβό, πρόεδρος της Ένωσης Κις Λορέν, δεν εντυπωσιάστηκε από το νέο βρετανικό παρασκεύασμα.

«Το ονόμασαν κις, αλλά θα προτιμούσα να πω ότι είναι μια αλμυρή τάρτα», είπε.

«Όταν λες κις, υπονοείς αυτόματα ότι είναι από την περιοχή της Λορένης».

Η λέξη, η οποία προέρχεται από μια διάλεκτο της Λορένης, σημαίνει «τάρτα», σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κειμενικών και Λεξιλογικών Πόρων της Γαλλίας.

Η Μαλλέρ-Ντερβό δήλωσε ότι αυτό σημαίνει πως ακόμη και η γαλλική έκφραση “quiche lorraine” είναι στην πραγματικότητα περιττή.

Η μητέρα όλων των κις εμφανίστηκε για πρώτη φορά γύρω στο 1540, είπε.

Γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της ειρηνικής και ευημερούσας διακυβέρνησης ενός άλλου Καρόλου Γ’, ο οποίος ήταν τότε δούκας της Λορένης.

Η ένωση Quiche Lorraine αναβίωσε το 2015, στην 40ή επέτειο της “‘Εορτής της Κις” (Fete de la Quiche) στο χωριό Dombasle-sur-Meurthe της περιοχής.

Στο παρελθόν, η γιορτή περιλάμβανε παρέλαση αρμάτων και εκλογή της “Miss Quiche”, αλλά σήμερα όλα αυτά έχουν χαθεί και δεν προσελκύει τόσους πολλούς επισκέπτες, δήλωσε η Μαλλέρ-Ντερβό.

Πηγή: AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος