Η Κίνα ζητά από τον Π.Ο.Υ. να εξεταστούν και στρατιωτικά εργαστήρια των ΗΠΑ για την προέλευση του κορονοϊού

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) να εξετάσει το ενδεχόμενο διαρροής του κορονοϊού και από στρατιωτικό εργαστήριο των ΗΠΑ ή άλλη υπερπόντια εγκατάσταση ζήτησε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Hua Chunying, στο πλαίσιο προσδιορισμού της προέλευσης του ιού.

Όπως τόνισε, όσον αφορά την πιθανότητα διαρροής του ιού από εργαστήριο, μέλη της ομάδας εμπειρογνωμόνων του Π.Ο.Υ. δήλωσαν ότι θα επιθεωρούσαν εργαστήρια σε όλο τον κόσμο εάν προκύψει η ανάγκη. «Όπως γνωρίζετε, τα εργαστήρια στη Γουχάν έχουν ήδη ελεγχθεί. Αλλά θα πρέπει να προσδιοριστεί και πότε θα ανοίξει τις πόρτες του στους ειδικούς το Fort Detrick των ΗΠΑ» δήλωσε η ίδια.

«Θα ήθελα να μάθω γιατί δεν υπάρχουν αναφορές στο εργαστήριο του Fort Detrick σε ξένα μέσα ενημέρωσης» είπε και διερωτήθηκε πώς «τα νέα για αυτό υπάρχουν από τον Ιούνιο του 2019, αλλά από τότε δεν έχει ακουστεί ξανά τίποτα».

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών, οι κινεζικές αρχές είναι έτοιμες να συνεχίσουν να συνεργάζονται με τον Π.Ο.Υ. για να προσδιορίσουν την προέλευση του ιού. «Δεν είναι έρευνα, αλλά επιστημονική έρευνα. Δεν πρέπει να περιορίζεται σε καμία συγκεκριμένη περιοχή του κόσμου », κατέληξε η εκπρόσωπος.

Υπενθυμίζεται ότι οι δηλώσεις από την Κίνα έρχονται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του πορίσματος της ομάδας των εμπειρογνώμων του Π.Ο.Υ, σύμφωνα με το οποίο θεωρείται απίθανο ο ιός να έχει διαρρεύσει ή διαφύγει από ιολογικό ινστιτούτο της Γουχάν. Ωστόσο, σε δηλώσεις του ο Γενικός Διευθυντής του Π.Ο.Υ. ζήτησε να συνεχιστεί η εξέταση αυτού του ενδεχόμενου, καθώς εκτίμησε ότι από τα λίγα στοιχεία που εξετάστηκαν (όπως, ότι το εργαστήριο δεν ερευνούσε τέτοιου τύπο ιούς, δεν καταγράφηκε από τον Δεκέμβριο του 2019 κανένα κρούσμα σε εργαζόμενους ή επιστήμονες ή προέκυψε κάποιο ατύχημα) δεν μπορεί να προκύψει ασφαλές και τεκμηριωμένο.

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος