Η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο απαγόρευσης ρούχων που «πληγώνουν τα συναισθήματα» του κινεζικού λαού

Ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη τι είδους ρούχα θα μπορούσαν να θεωρηθούν προσβλητικά.

Το νομοθετικό σώμα της Κίνας προτείνει τροποποιήσεις σε έναν νόμο που θα επιτρέπει στις αρχές να επιβάλλουν πρόστιμα και να συλλαμβάνουν άτομα που φορούν ρούχα τα οποία «πληγώνουν τα αισθήματα του κινεζικού λαού».

Η Επιτροπή του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, η οποία παρουσίασε την πρόταση στην ιστοσελίδα της νωρίτερα αυτό το μήνα, επιδιώκει να απαγορεύσει ενδύματα και σύμβολα που θεωρείται ότι «βλάπτουν το πνεύμα του κινεζικού έθνους». Η πρόταση αυτή έρχεται μετά από μια σειρά μέτρων για τον περιορισμό του προσωπικού στυλ τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων κανονισμών για τις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές που αποσκοπούν στην απαγόρευση καλλιτεχνών με «θηλυπρεπές στυλ», όπως αναφέρει το CNN.

Εάν εγκριθεί, ο αναθεωρημένος νόμος θα καθιστά παράνομη τη «χρήση ή την εξαναγκαστική χρήση» προσβλητικών αντικειμένων σε δημόσιους χώρους – αν και δεν έχει διευκρινιστεί τι είδους ρούχα θα μπορούσαν να απαγορευθούν. Οι παραβάτες θα μπορούσαν να συλληφθούν για έως και 15 ημέρες και να τους επιβληθεί πρόστιμο ύψους 5.000 γιουάν (681 δολάρια). Το σχέδιο τροπολογίας του νόμου στοχεύει επίσης την ελευθερία της έκφρασης καθώς θα απαγορεύει την «παραγωγή, διάδοση και δημοσιοποίηση άρθρων ή παρατηρήσεων» που θεωρείται ότι βλάπτουν το κινεζικό πνεύμα.

Οι κανόνες αποτελούν προτεινόμενες τροποποιήσεις του νόμου περί τιμωρίας της διοίκησης δημόσιας ασφάλειας της χώρας, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ το 2006. Τα υφιστάμενα μέτρα δίνουν ήδη στην αστυνομία την εξουσία να κρατάει υπόπτους για εβδομάδες για ένα ευρύ φάσμα εγκλημάτων, από βανδαλισμούς έως αδικήματα δημόσιας τάξης. Το νομοθετικό σώμα της Κίνας δήλωσε ότι θα συγκεντρώνει τα σχόλια των πολιτών σχετικά με την πρόταση καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου.

Ορισμένοι Κινέζοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εξέφρασαν την ανησυχία τους και κάλεσαν και άλλους να αντιταχθούν στο σχέδιο αυτό. Αρκετοί νομικοί αμφισβήτησαν επίσης τις έμμεσες ασάφειες της προτεινόμενης τροποποίησης και την απουσία συγκεκριμένων κατευθυντήριων γραμμών.

«Ποιος θα επιβεβαιώσει το πνεύμα του κινεζικού έθνους και με ποιες διαδικασίες;» έγραψε στην κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Τονγκ Ζιγουέι, από το Πανεπιστήμιο Πολιτικών Επιστημών και Δικαίου της Ανατολικής Κίνας στη Σαγκάη.

«Εάν η Επιτροπή ψηφίσει αυτό το άρθρο σύμφωνα με το τρέχον σχέδιο, θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε συλλήψεις και καταδίκες ανθρώπων από τις αρχές επιβολής του νόμου και τη δικαιοσύνη με βάση τη βούληση των ηγετών τους, γεγονός που θα προκαλέσει ατελείωτη ζημιά», προειδοποίησε.

Η καθηγήτρια ποινικού δικαίου Λάο Ντόνγκιαν, από το Πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου, δήλωσε ότι ο νόμος θα μπορούσε να ισοδυναμεί με παραβίαση των ανθρώπων δικαιωμάτων.

«Η κρατική εξουσία παρεμβαίνει άμεσα στον τομέα της καθημερινής ένδυσης των μεμονωμένων πολιτών, κάτι που είναι προφανώς μια υπερβολική παρέμβαση», έγραψε η καθηγήτρια στο Weibo.

Η Λάο εξέφρασε επίσης την ανησυχία της ότι η τροπολογία θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον ακραίο εθνικισμό και «να εντείνει τον ανταγωνισμό με ορισμένες χώρες, υποβαθμίζοντας τη διπλωματική θέση της Κίνας.

Αυξανόμενος εθνικισμός

Εν τω μεταξύ, η κινεζική κυβέρνηση φαίνεται να υποκινεί το αντι-ιαπωνικό συναίσθημα. Η προτεινόμενη τροπολογία έρχεται σε μια εποχή που οι ενδυματολογικές επιλογές γίνονται όλο και πιο πολιτικές στη σημερινή Κίνα, ειδικά όταν πρόκειται για ιαπωνικά ρούχα. Το «Κίνημα Hanfu», μια αναγέννηση των παραδοσιακών ενδυμάτων που φορούσαν στην Κίνα πριν από τη δυναστεία Qing, αντανακλά τον αυξανόμενο εθνικισμό μεταξύ της νεολαίας της χώρας. Τον περασμένο Αύγουστο, μια Κινέζα θαυμάστρια των anime συνελήφθη από την αστυνομία αφού πόζαρε για φωτογραφίες φορώντας κιμονό. Η γυναίκα, της οποίας η εμφάνιση cosplay ήταν εμπνευσμένη από μια ιαπωνική σειρά manga, αποτέλεσε αργότερα αντικείμενο ευρείας συζήτησης στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ορισμένους χρήστες να υποστηρίζουν ότι η εμφάνισή της ήταν αντιπατριωτική.

Ένα παρόμοιο περιστατικό συνέβη το 2019, κατά το οποίο οι φρουροί ασφαλείας του πανεπιστημίου βιντεοσκοπήθηκαν να επιτίθενται σε έναν άνδρα που φορούσε κιμονό, προκάλεσε επίσης έντονη διαδικτυακή συζήτηση στην Κίνα σχετικά με το αντι-ιαπωνικό συναίσθημα της χώρας.

ΠΗΓΗ: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος