Η Κίνα απορρίπτει τα σχέδια νέας έρευνας στα εργαστήρια της Γουχάν από τον ΠΟΥ

Στρασβούργο/Ανταπόκριση: Κώστας Δαβάνης

Η Κίνα επέκρινε έντονα τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την προγραμματιζόμενη επιθεώρηση εργαστηρίων της στο πλαίσιο περαιτέρω διερευνήσεων σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού, την οποία απορρίπτει. Ο Κινέζος Υφυπουργός Υγείας Ζενγκ Γιξίν δήλωσε μάλιστα σε συνέντευξη Τύπου ότι είναι «έκπληκτος» από την κίνηση αυτή και κατηγόρησε τον ΠΟΥ ότι αγνοεί την κοινή λογική και φέρεται αλαζονικά απέναντι στην επιστήμη.

Ο Υφυπουργός απέρριψε παράλληλα την θεωρία ότι το εργαστήριο διαθέτει γενετικά τροποποιημένους κορονoϊούς από νυχτερίδες δημιουργώντας μάλιστα και άλλους μολυσματικούς για τον άνθρωπο. Το εργαστήριο, όπως υποστήριξε ο ίδιος, «δεν πραγματοποίησε ποτέ πειράματα κέρδους-λειτουργίας με κορονoϊούς», και απέκλεισε κατηγορηματικά την ύπαρξη «ανθρωπογενούς ιού».

Από την πλευρά του και ο επικεφαλής του κρατικού εργαστηρίου βιοασφάλειας του Ινστιτούτου της Γουχάν, Γιουάν Ζίμινγκ, απέρριψε και αυτός την θεωρία ενός εργαστηριακού ατυχήματος, διευκρινίζοντας πως από το 2018 οπότε και άνοιξε επισήμως το εργαστήριο δεν έχει διαφύγει κανένα παθογόνο, ούτε υπήρξαν μολύνσεις από την πλευρά των εργαζομένων.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Δρ. Τένδρος, είχε ζητήσει την περασμένη Παρασκευή τον έλεγχο της κατάστασης των εργαστηρίων στην Κίνα πριν και αφότου ξεκίνησε η πανδημία στο πλαίσιο του δεύτερου σταδίου της δρομολογημένης έρευνας σχετικά με την προέλευση του ιού της πανδημίας, καθώς λίγο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, υπήρχαν εικασίες ότι ο ιός θα μπορούσε να είχε δραπετεύσει εξαιτίας ατυχήματος από το Ινστιτούτο Ιολογίας στη Γουχάν σε αμφιλεγόμενα πειράματα «κέρδους – λειτουργίας» με νυχτερίδες, στα οποία το ertnews.grέχει αναφερθεί αποκλειστικά φιλοξενώντας και τις απαντήσεις που δόθηκαν από τον Π.Ο.Υ.

Μια ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ μπόρεσε μετά από πολλές παλινωδίες της κινεζικής πλευράς να επισκεφτεί την Γουχάν τον Ιανουάριο, ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας. Η έκθεση των εμπειρογνώμων που δημοσιεύθηκε στα τέλη Μαρτίου δεν μπόρεσε να ρίξει αρκετό φως στην υπόθεση. Ωστόσο οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ είχαν χαρακτηρίσει τότε την εργαστηριακή θεωρία ως «εξαιρετικά απίθανη», ενώ εκτίμησαν ότι είναι «πολύ πιθανό» ότι ο ιός SARS-CoV-2 έχει μεταδοθεί στον άνθρωπο μέσω ενός ενδιάμεσου ξενιστή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος