Η Κεντρική Τράπεζα της Νιγηρίας θέτει όρια στις αναλήψεις μετρητών από τράπεζες για ιδιώτες και επιχειρήσεις

Η Κεντρική Τράπεζα της Νιγηρίας (CBN) ανακοίνωσε σήμερα (6/12) ότι από τις αρχές του επόμενου έτους θα τεθεί όριο στα ποσά που θα επιτρέπεται να αποσύρουν οι ιδιώτες από τις τράπεζες, στα 100.000 νάιρα (225 δολάρια) την εβδομάδα, από 2,5 εκατομμύρια που είναι σήμερα, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η χρήση μετρητών και να ενταχθούν περισσότεροι άνθρωποι στο τραπεζικό σύστημα.

Οι περισσότεροι Νιγηριανοί δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό και χρησιμοποιούν ανεπίσημες αγορές, όπου προτιμούνται τα μετρητά.

Οι αρχές προσπαθούν επίσης να σταματήσουν την καταβολή λύτρων σε ένοπλες συμμορίες που ζητούν εκατομμύρια νάιρα σε μετρητά για να απελευθερώσουν τους ομήρους που κρατούν.

Οι εταιρείες θα επιτρέπεται να κάνουν ανάληψη έως και 500.000 νάιρα την εβδομάδα. Σε έκτακτες περιπτώσεις, ιδιώτες και επιχειρήσεις θα μπορούν να σηκώνουν το πολύ 5 εκατομμύρια και 10 εκατομμύρια νάιρα αντίστοιχα, μία φορά τον μήνα.

Επίσης, από την επόμενη εβδομάδα η CBN θα θέσει στην κυκλοφορία τα νέα χαρτονομίσματα των 200, 500 και 1.000 νάιρα και οι πολίτες έχουν διορία μέχρι τις 31 Ιανουαρίου να παραδώσουν στις τράπεζες τα παλιά τραπεζογραμμάτια, τα οποία δεν θα έχουν πλέον καμία ισχύ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος