Η καταιγίδα στην Πολωνία παρήγαγε ποσότητα ρεκόρ ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά πάρκα 

Ισχυροί, απειλητικοί άνεμοι που έπληξαν τη βόρεια Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα παρήγαγαν ρεκόρ αιολικής ενέργειας  στην Πολωνία, καλύπτοντας περίπου το 30% της ζήτησης σε μια χώρα όπου η περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια προέρχεται από άνθρακα, δήλωσε σήμερα ένας τεχνικός για τη διαχείριση ηλεκτρικής ενέργειας . 

Όταν οι θυελλώδεις άνεμοι χτύπησαν το βράδυ της Τετάρτης, καταγράφηκε επίπεδο ρεκόρ παραγωγής ενέργειας από αιολικά πάρκα περίπου 6.700 μεγαβάτ, δήλωσε η PSE, η οποία διατηρεί το ηλεκτρικό σύστημα σε όλη την Πολωνία. Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σε αυτή τη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 38 εκατομμυρίων κατοίκων ήταν σχεδόν 24.000 μεγαβάτ, πράγμα που σημαίνει ότι οι αιολικές μονάδες κάλυπταν σχεδόν το 30% της ζήτησης και ότι κατά μέσο όρο παρέχουν περίπου το 10% της ετήσιας ενεργειακής ζήτησης στη χώρα, αν και αυτό το δυναμικό μπορεί να είναι πολύ υψηλότερο. 

Αλλά καθώς η καταιγίδα εντάθηκε το Σαββατοκύριακο, καταστρέφοντας ορισμένες γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος και προκαλώντας την αυτόματη διακοπή λειτουργίας ορισμένων ανεμογεννητριών για λόγους ασφαλείας, τα επίπεδα της αιολικής ενέργειας έπεσαν στο μισό περίπου των υψηλών ρεκόρ. 

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσωπεύουν περίπου το 25% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Πολωνίας και αυξάνονται, ειδικά στους τομείς της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας. Ως αποτέλεσμα, ο ρόλος του μαύρου άνθρακα μειώνεται, αλλά εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει περίπου το 65% της παραγωγής ενέργειας στην Πολωνία. 

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Πολωνία κατά τη διάρκεια πρόσφατων καταιγίδων και τουλάχιστον εννέα τραυματίστηκαν επειδή οι ισχυροί άνεμοι γκρέμισαν δέντρα και στέγες. 

Πηγή: Politika.rs 

Μετάφραση: Λιλιάνα Κούλιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος