Η Ιταλική Κεντροδεξιά επιλέγει τον Silvio Berlusconi επισήμως ως υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Στα πλαίσια της εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας που θα αντικαταστήσει τον απερχόμενο (σε λίγες μέρες) κ. Sergio Mattarella, η Ιταλική Κεντροδεξιά επιβεβαίωσε πως το όνομα που προτείνει ομόφωνα η παράταξη θα είναι αυτό του Silvio Berlusconi. 

Η σημερινή συνάντηση μεταξύ των ηγετών των Ιταλικών Κεντροδεξιών πολιτικών κομμάτων και κινημάτων έλαβε χώρα στη Ρώμη στη Villa Grande ώστε να εξεταστεί η πολιτική κατάσταση ενόψει της εκλογής του νέου Αρχηγού Κράτους, η οποία είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου.

Όπως αναφέρει σχετικό κοινό ανακοινωθέν της Κεντροδεξιάς “η συνάντηση χρησίμευσε για να επιβεβαιώσει την ενότητα του σκοπού της Κεντροδεξιάς”.

Αν και “επιβεβαιώνοντας τον αμοιβαίο σεβασμό για τις διάφορες επιλογές σχετικά με την κυβέρνηση Ντράγκι” (το κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας της Giorgia Meloni δεν συμμετέχει στη κυβέρνηση του Mario Draghi) οι ηγέτες του συνασπισμού “συμφωνούν στην ανάγκη για μια κοινή και συνεκτική πορεία, η οποία πηγαίνει από την επιλογή του νέου Αρχηγού Κράτους στις επόμενες πολιτικές εκλογές”.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν “η φιγούρα του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να εγγυάται την εξουσία, την ισορροπία και το διεθνές κύρος όσων έχουν την ευθύνη να εκπροσωπούν την ενότητα του Έθνους”. Γι’ αυτό και “υπό το πρίσμα αυτών των εκτιμήσεων, η Κεντροδεξιά, η οποία αντιπροσωπεύει τη σχετική πλειοψηφία στη Συνέλευση που καλείται να εκλέξει τον νέο Αρχηγό του Κράτους, έχει το δικαίωμα και το καθήκον να προτείνει υποψηφιότητα στην κορυφή των θεσμών”.

Οι ηγέτες του συνασπισμού, σημειώνεται “συμφώνησαν πως ο Silvio Berlusconi είναι η κατάλληλη προσωπικότητα” για να καλύψει το υψηλό αξίωμα “σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, με την εξουσία και την εμπειρία που αξίζει η χώρα και που περιμένουν οι Ιταλοί” και μάλιστα του ζητούν να ανταποκριθεί θετικά στο εν λόγω κάλεσμα, διαλύοντας τις επιφυλάξεις για την σχετική απόφαση.

Με αυτή την απόφαση η Κεντροδεξιά γίνεται επίσημα η πρώτη πολιτική παράταξη που επιλέγει έναν συγκεκριμένο υποψήφιο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε πως εδώ και αρκετούς μήνες κυκλοφορούν αρκετά ονόματα στα Ιταλικά ΜΜΕ: από τον Mario Draghi, ο οποίος ποτέ δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε αυτό το σενάριο, ως τον Sergio Mattarella, ο οποίος θα μπορούσε να προβεί στο ενδεχόμενο ανανέωσης της θητείας του (αλλά μέχρι πρότινος δήλωσε πως δεν πρόκειται να παραμείνει), και την Marta Cartabia, Υπουργό Δικαιοσύνης και πρώτη γυναίκα Πρόεδρο του Ιταλικού Συνταγματικού Δικαστηρίου. 

Όπως ήταν αναμενόμενο, ήρθαν και οι πρώτες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, όπως αυτή του πρώην Πρωθυπουργού και αρχηγού του κινήματος 5 Αστέρων κ. Giuseppe Conte, ο οποίος στο λογαριασμό του στα κοινωνικά δίκτυα δήλωσε πως “ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι μια απαράδεκτη και αδιανόητη επιλογή για εμάς. Η Κεντροδεξιά να μην μπλοκάρει την Ιταλία. Έξω υπάρχει μια χώρα που υποφέρει και περιμένει απαντήσεις, δεν μπορούμε να παίζουμε στους ώμους των οικογενειών και των επιχειρήσεων”.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος και η εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, η οποία ανακοινώνει την σημερινή απόφαση με τίτλο “Η Κεντροδεξιά επέλεξε τον κατάδικο”.  

Με την εκλογή σε δέκα μόλις ημέρες, αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να φουντώσει το λεγόμενο στην Ιταλία toto-nomi (παίρνοντας έμπνευση από την ορολογία των λαχείων) και το θέμα της εκλογής του επόμενου ΠτΔ να επικρατήσει ως κυρίαρχο θέμα, με διαφορά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος