Η Ιταλία έχει το… Τέξας της: Δωρεάν φυσικό αέριο για τους κατοίκους της Περιφέρειας Μπαζιλικάτα

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Στη Νότιο Ιταλία, μεταξύ της Καμπανίας, Απουλίας και Καλαβρίας βρίσκεται η όμορφη περιφέρεια της Μπαζιλικάτα, γνωστή και ως Λουκανία, η οποία είναι γνωστή για διάφορα μνημεία και αξιοθέατα. Αξιοσημείωτη η περιοχή ‘Σάσι’ στην πόλη Ματέρα, όπου γυρίστηκαν ταινίες όπως ‘Τα Πάθη του Χριστού’ και το τελευταίο Τζέιμς Μποντ, η Μπαζιλικάτα όμως είναι γνωστή και για άλλους λόγους.

Η περιφέρεια είναι πλούσια σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων, στο σημείο που συχνά ονομάζεται ‘Τέξας της Ιταλίας’, εφόσον μόνο το 2021 εξορύχθηκαν περισσότερα από 1 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ένα σημαντικό μερίδιο της συνολικής εγχώριας παραγωγής.

Βάσει λοιπόν μιας συμφωνίας μεταξύ της Περιφέρειας και των πετρελαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στα εδάφη της, ένας νόμος ενέκρινε την κατάργηση του κόστους του φυσικού αερίου ως πρώτη ύλη για όλα τα νοικοκυριά (πρώτες κατοικίες και όχι εταιρείες), κάτι που από τον Οκτώβριο θα συνεπάγεται μείωση των λογαριασμών τους κατά τουλάχιστον 50%. Έτσι οι οικογένειες της Μπαζιλικάτα θα χρεώνονται με μειωμένους λογαριασμούς ενέργειας σε σχέση με την υπόλοιπη Ιταλία.

Αναλυτικά, η συμφωνία είναι αποτέλεσμα μιας πολύμηνης συζήτησης μεταξύ του Κυβερνήτη της Περιφέρειας, Βίτο Μπάρντι, και των πετρελαϊκών εταιρειών που εργάζονται στην περιοχή, όπως Eni, Shell και Total, στο μείζον θέμα της περιβαλλοντικής αποζημίωσης της περιοχής από την εξορυκτική δραστηριότητα. Έτσι συμφωνήθηκε πως οι παραγωγοί θα διαθέσουν δωρεάν περίπου 200 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, μέχρι το 2029.

Από το φυσικό αέριο στην επίλυση του δημογραφικού;

Σύμφωνα με τα Ιταλικά ΜΜΕ, περίπου 110.000 οικογένειες θα επωφεληθούν από αυτό το νέο νόμο.

Ο Πρόεδρος της Περιφέρειας, Βίτο Μπάρντι, αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα και τον απώτερο σκοπό του μέτρου, δηλαδή αυτό του να χρησιμοποιηθούν οι μειωμένοι λογαριασμοί ενέργειας ως κίνητρο για την ανατροπή του δημογραφικού προβλήματος της περιφέρειάς του.

Σύμφωνα με το Ιταλικό Ινστιτούτο Στατιστικής ISTAT, η Μπαζιλικάτα από το 2001 έχασε περίπου το 8% του πληθυσμού της. Η ελπίδα είναι αυτός ο νόμος να “επιβραδύνει” την φυγή του κόσμου από την εν λόγω περιφέρεια, πόσο μάλλον να πείσει νέες οικογένειες να εγκατασταθούν μόνιμα στην περιοχή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος