Η ισραηλινό-ιρανική αντιπαράθεση δεν έχει σταματήσει – Ο ρόλος της Κίνας

Παρά την εκεχειρία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της κυβέρνησης Τραμπ μετά τον 12ήμερο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, κεφάλαια του σκιώδους πολέμου συνεχίζονται, κρατώντας την περιοχή σε αγωνία.

Οι New York Times αποκάλυψαν ότι οι πυρκαγιές και οι εκρήξεις που σημειώθηκαν στο Ιράν τις τελευταίες εβδομάδες ήταν αποτέλεσμα «δολιοφθοράς» που πιθανότατα ενορχηστρώθηκε από το Ισραήλ.

Ένας αξιωματούχος των Φρουρών της Επανάστασης επιβεβαίωσε ότι η επανάληψη αυτών των περιστατικών έχει προκαλέσει ανησυχίες στους κύκλους λήψης αποφάσεων του Ιράν, ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Τελ Αβίβ χρησιμοποιεί αυτό το είδος επιθέσεων ως μέσο «ψυχολογικής πίεσης».

Ενώ το Ισραήλ αναδιατάσσει τα στρατιωτικά του σχέδια και απειλεί να επαναλάβει τον πόλεμο, η Τεχεράνη κινείται αθόρυβα, κατηγορώντας το Τελ Αβίβ για τις μυστηριώδεις εκρήξεις και εμπιστευόμενη την Κίνα για την ενίσχυση της αεράμυνάς του.

Μετά από μια αξιολόγηση ασφαλείας υψηλού επιπέδου, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γισραέλ Κατζ, έστειλε αυστηρά μηνύματα υποδεικνύοντας ότι ο πόλεμος εναντίον του Ιράν μπορεί να επαναληφθεί σύντομα και ότι το Ισραήλ είναι «πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων του». Τα απειλητικά μηνύματα δεν περιορίζονταν στο ιρανικό μέτωπο, αλλά περιλάμβαναν και τη Γάζα και την Υεμένη, υποδεικνύοντας την πολλαπλότητα και την επικάλυψη των πεδίων αντιπαράθεσης.

Παρά την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός, το Ισραήλ φαίνεται απρόθυμο να συμμορφωθεί. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιεί την εκεχειρία για να αξιολογήσει την απόδοσή του και να κεφαλαιοποιήσει την εμπειρία.

Δημοσιεύματα του Τύπου αποκάλυψαν ότι η Τεχεράνη διέσπασε με μεγαλύτερη επιτυχία την ισραηλινή αεράμυνα, αυξάνοντας το ποσοστό από 8% σε 12% κατά τη διάρκεια του πολέμου, μια ανησυχητική μετατόπιση στην ισορροπία δυνάμεων. Σύμφωνα με τον Κατζ, το Ισραήλ έχει αρχίσει να επανεξετάζει τις αμυντικές του τακτικές εν αναμονή ενός πιο άγριου επόμενου γύρου.

Το Ιράν αναδιοργανώνεται – Η Κίνα από πίσω;

Εν τω μεταξύ, η Τεχεράνη αναδιαρθρώνει την αεράμυνά της μετά τις εκτεταμένες ζημιές που υπέστη από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές τον περασμένο Ιούνιο. Σύμφωνα με δυτικά δημοσιεύματα, τα κατεστραμμένα συστήματα έχουν αντικατασταθεί με νέα, εν μέσω αναφορών ότι η Κίνα στέλνει προηγμένα συστήματα στο Ιράν, ισχυρισμό που αρνήθηκε κατηγορηματικά η κινεζική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Γιοχάναν Τζόρεφ, ανώτερου ερευνητή στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας στο Sky News Arabia, η είσοδος της Κίνας στην αλυσίδα εφοδιασμού όπλων του Ιράν δεν είναι απίθανη μακροπρόθεσμα, αλλά «δεν είναι επικείμενη». Το Πεκίνο, είπε, προτιμά την οικονομική επιρροή και τις επενδύσεις και απέχει από άμεσες στρατιωτικές επεμβάσεις που θα μπορούσαν να απειλήσουν τα έργα του στην περιοχή.

Το Ιράν έχει χάσει πολλές από τις δυνατότητές του, συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικότητας του «Άξονα της Αντίστασης», ο οποίος έχει παραλύσει εδώ και μήνες. Η αεράμυνα και οι πυρηνικές δυνατότητες του Ιράν έχουν επίσης υποστεί οδυνηρά πλήγματα, ωθώντας την Τεχεράνη να στραφεί στην Κίνα και τη Ρωσία για να αντισταθμίσει αυτές τις απώλειες.

Ωστόσο, ο Τζόρεφ προειδοποιεί να μην υποτιμηθεί η επόμενη φάση, καθώς το Ισραήλ παρακολουθεί στενά την ποιότητα του νέου εξοπλισμού που εισέρχεται στο ιρανικό οπλοστάσιο και σχεδιάζει πώς να τον αντιμετωπίσει. «Ο πόλεμος δεν είναι πλέον απλώς μάχες στο έδαφος», είπε, αλλά έχει γίνει επίσης ένας «τεχνολογικός και επιστημονικός αγώνας» που περιλαμβάνει τη συλλογή πληροφοριών και την αποσυναρμολόγηση των δυνατοτήτων του αντιπάλου πριν χρησιμοποιηθούν.

Οι υπολογισμοί του Πεκίνου

Αν και η Κίνα φαίνεται απρόθυμη να διαδραματίσει άμεσο στρατιωτικό ρόλο στη Μέση Ανατολή, ο Τζόρεφ δεν αποκλείει την πιθανότητα μυστικού συντονισμού με την Τεχεράνη, ειδικά υπό το φως της μειωμένης ικανότητας της Ρωσίας να καλύψει τις ιρανικές ανάγκες λόγω της ενασχόλησής της με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο αναλυτής επισημαίνει ότι το Πεκίνο έχει τεράστιες επενδύσεις στο Ισραήλ και στα κράτη του Κόλπου και προσέχει να μην τις βλάψει. Αυτό εξηγεί, κατά τη γνώμη του, γιατί η Κίνα αντιμετωπίζει την ιρανική στρατιωτική κατάσταση με εξαιρετική προσοχή, προτιμώντας διπλωματικά και οικονομικά κανάλια για να ενισχύσει την επιρροή της.

Εν μέσω αυτής της ακήρυχτης κλιμάκωσης, ο Τζόρεφ επισημαίνει ότι «όλα συνδέονται με τη Γάζα». Είναι το κλειδί για οποιαδήποτε μελλοντική λύση. Αν οι διαπραγματεύσεις στη Ντόχα κορυφωθούν με μια συνολική συμφωνία, θα μπορούσαν να αλλάξουν οι κανόνες του παιχνιδιού στην περιοχή, δίνοντας στο Ισραήλ την ευκαιρία να αναδιοργανώσει τη σχέση του με τους γείτονές του και ίσως ακόμη και να οδηγήσει σε μια νέα Μέση Ανατολή χωρίς πολιτοφυλακές.

Την ίδια ώρα, στην Τεχεράνη, εκπρόσωποι από το Ιράν, τη Ρωσία και την Κίνα συναντήθηκαν για διαβουλεύσεις σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, οι συμμετέχοντες συζήτησαν την άρση των κυρώσεων και τη συνέχιση του στρατηγικού συντονισμού και συμφώνησαν να συνεχίσουν τις τριμερείς συναντήσεις τις επόμενες εβδομάδες.

Μεταξύ δηλώσεων, ύποπτων εκρήξεων και πυρηνικών διαπραγματεύσεων, ο χρόνος συνεχίζει να χτυπάει, αλλά το πιο σημαντικό ερώτημα είναι: Ποιος καθορίζει το σημείο μηδέν; Ο πόλεμος που μοιάζει να έχει αναβληθεί θα τελειώσει πριν ξεσπάσουν νέα μέτωπα;

Το προσεχές διάστημα θα δείξει.

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Πηγή: skynewsarabia

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος