Η ισραηλινή εταιρία που πουλά το Pegasus αγνοεί τη χρήση που κάνουν οι πελάτες της – Παρακολούθηση 200 κινητών τηλεφώνων στην Ισπανία

ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Παρά τις συνεχείς πιέσεις προκειμένου να διερευνηθεί για το ποιος κρύβεται πίσω από την παρακολούθηση τουλάχιστον 200 κινητών τηλεφώνων στην Ισπανία με το λογισμικό Pegasus, η ισπανική κυβέρνηση δηλώνει ότι το αγνοεί. Ο υπουργός Προεδρίας Φέλιξ Μπολάνιος επιμένει ότι πρόκειται για “εξωτερικό παράγοντα” και ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ( CNI) δεν γνώριζε για τις παρακολουθήσεις που έγιναν τον Μάιο του 2021 τόσο στο κινητό του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ όσο και στα κινητά της υπουργού Άμυνας και της πρώην υπουργού Εξωτερικών.

Η NSO Group, η ισραηλινή εταιρεία που εμπορεύεται το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus, από την ίδρυσή της το 2010 θεωρητικά εξάγει τα συστήματά της σε κυβερνήσεις μόνο με άδεια από το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ και δηλώνει ότι αγνοεί την χρήση που κάνουν οι πελάτες της με το συγκεκριμένο λογισμικό κατασκοπείας. Όπως επισημαίνει εκπρόσωπός της στην εφημερίδα El País “Είναι πολύ σοβαρό θέμα η κακή χρήση οποιασδήποτε τεχνολογίας και έρχεται σε αντίθεση με την επιθυμητή χρήση αυτών των εργαλείων”. Η εταιρία ελέγχει μόνο a posteriori και μετά από καταγγελία αν η χρήση του λογισμικού δεν γίνεται μόνο για την καταπολέμηση τρομοκρατίας ή για θέματα ασφάλειας όπως είναι ο στόχος της. Και επιπλέον τονίζει ότι δεν γνωρίζει τα στοιχεία των ατόμων που παρακολουθούν οι πελάτες της.

Το Citizen Lab, η ομάδα κυβερνοασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο που ανέλυσε την υποτιθέμενη κατασκοπεία από το Pegasus σε 63 άτομα που συνδέονται με το αποσχιστικό κίνημα της Καταλονίας, δεν πιστεύει τους ισχυρισμούς της εταιρίας καθώς όπως επισημαίνει “ όλα καταγράφονται στην πλατφόρμα της NSO”. Επομένως η απορία παραμένει : Ποιός και για ποιό σκοπό κατασκόπευε τα κινητά τηλέφωνα των Σάντσεθ, Ρόμπλες και Γκονθάλεθ Λάγια;

Η υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες, θύμα και η ίδια των παρακολουθήσεων, εμφανίζεται αυτή την ώρα στην ισπανική βουλή προκειμένου να ενημερώσει σχετικά με την έγκριση εγγράφου που αφορά στην Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ για την κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας για τα επόμενα χρόνια. Όμως το μέγεθος του σκανδάλου παρεκκλίνει την συζήτηση και οι ερωτήσεις των κομμάτων περιστρέφονται σχεδόν αποκλειστικά στο θέμα Pegasus. Ως πολιτική επικεφαλής του CNI , της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, η Μαργαρίτα Ρόμπλες υπερασπίστηκε αφενός το έργο της Γενικής Διευθύντριας του CNI, Παθ Εστέμπαν και διαβεβαίωσε ότι αισθάνεται «ιδιαίτερα περήφανη για τους 3.000 άνδρες και γυναίκες του CNI» για την προστασία της ειρήνης και της ασφάλειας «με κίνδυνο της ζωής τους» και «πάντα εντός του νόμου» όπως ισχυρίστηκε.

Την Πέμπτη 5/5 στην Βουλή θα εμφανιστεί η Γενική διεθύντρια του CNI, προκειμένου να ενημερώσει για τις παρακολουθήσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος