Η ηλεκτρική ενέργεια στην Πολωνία είναι η πιο ακριβή στην ιστορία

Η μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην πολωνική αγορά, spot, τον Νοέμβριο ήταν πάνω από 550 PLN / MWh. Ο κύριος λόγος, είναι η τιμή του CO2. Η χθεσινή διαπραγμάτευση, έκλεισε στο υψηλότερο κλείσιμο όλων των εποχών.

Παρόλα αυτά, η Πολωνία παραμένει μια από τις φθηνότερες αγορές χονδρικής στην Ευρώπη. Η ηλεκτρική ενέργεια με παράδοση απόψε κοστολογήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία πάνω από 4.450 PLN / MWh. Οι αυξήσεις γίνονται αισθητές και στην Αμερική και την Ασία.

Η μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας με την παράδοση της επόμενης ημέρας με βάση, δηλαδή την ίδια ποσότητα σε όλες τις ώρες της ημέρας, ανήλθε σε 552,40 PLN / MWh τον Νοέμβριο. Αυτό είναι διπλάσιο από ό,τι φαίνεται στο πολωνικό χρηματιστήριο τα τελευταία 20 χρόνια, μέχρι την άνοιξη.

Τον Νοέμβριο, οι προμήθειες ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής της ζήτησης πληρώθηκαν κατά μέσο όρο έως και 636,17 PLN / MWh. Από την άλλη πλευρά, οι μέσες τιμές των αιχμών φορτίου του συστήματος – 5 μ.μ. και 6 μ.μ. – υπερέβησαν τα 750 PLN / MWh τον περασμένο μήνα.

Ποτέ άλλοτε στο χρηματιστήριο της Πολωνίας δεν υπήρχαν επίσης τόσο σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των νυχτερινών και των ωρών αιχμής – τον Νοέμβριο απέκλιναν πάνω από 205 PLN. Για σύγκριση, προηγουμένως αυτές οι διαφορές κυμαίνονταν από 20 PLN έως 100 PLN.

Επιμέλεια: Μαλγκοζάτα Ολσέφσκι

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος