Η Greenpeace καλεί σε απαγόρευση των ιδιωτικών τζετ, μετά το ευρωπαϊκό ρεκόρ πτήσεων του 2022

Κατά 64% αυξήθηκε πέρυσι ο αριθμός των πτήσεων ιδιωτικών τζετ στην Ευρώπη, φτάνοντας στις 572.806, σύμφωνα με νέα ανάλυση του γραφείου της Greenpeace στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρά φαινόμενα χειμερινού καύσωνα και ξηρασίας, οι εκπομπές ιδιωτικών τζετ υπερδιπλασιάστηκαν πέρυσι, υπερβαίνοντας τις ετήσιες κατά κεφαλήν εκπομπές CO2 550.000 κατοίκων της ΕΕ. Μάλιστα, το 55% όλων των πτήσεων με ιδιωτικά τζετ στην Ευρώπη πέρυσι ήταν σύντομες ή εξαιρετικά σύντομες, κάτω των 750 χλμ, που θα μπορούσαν εύκολα να πραγματοποιηθούν με τρένο ή πλοίο.

Κατόπιν αυτής της διαπίστωσης, η Greenpeace καλεί σε απαγόρευση των ιδιωτικών τζετ.

Η Greenpeace καλεί σε απαγόρευση των ιδιωτικών τζετ, μετά το ευρωπαϊκό ρεκόρ πτήσεων του 2022
©Greenpeace_Mitja Kobal

Για την Ελλάδα συγκεκριμένα:

  • Με σύνολο 14.283 πτήσεων, η Ελλάδα είναι η 8η χώρα στη σχετική λίστα των χωρών στην Ευρώπη με τις περισσότερες πτήσεις ιδιωτικών τζετ το 2022.
  • Οι πτήσεις με ιδιωτικά τζετ πέρυσι προκάλεσαν 88.600 τόνους CO2, αριθμός ίσος με τις ετήσιες μέσες εκπομπές CO2 από 59.067 αυτοκίνητα.
  • Ο αριθμός των πτήσεων με ιδιωτικό τζετ που αναχώρησαν από την Ελλάδα αυξήθηκε κατά 66% το 2022 σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά: από 8.619 πτήσεις σε 14.283.
Η Greenpeace καλεί σε απαγόρευση των ιδιωτικών τζετ, μετά το ευρωπαϊκό ρεκόρ πτήσεων του 2022
Τα στοιχεία από την ανάλυση της Greenpeace για τις πτήσεις ιδιωτικών τζετ στην Ελλάδα το 2022

«Η ανησυχητική αύξηση των πτήσεων με ιδιωτικά τζετ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κλιματική επιστήμη, η οποία μας λέει να μειώσουμε αμέσως τις εκπομπές CO2 για να αποτρέψουμε την πλήρη καταστροφή», δήλωσε η Klara Maria Schenk, υπεύθυνη εκστρατείας της διεθνούς Greenpeace για τις μεταφορές. «Η νέα έκθεση της IPCC δείχνει πιο ξεκάθαρα από ποτέ ότι πρέπει να περιορίσουμε επειγόντως την υπερβολική κατανάλωση ορυκτών καυσίμων. Πάνω από το 60% του πετρελαίου που χρησιμοποιείται παγκοσμίως προορίζεται για τον τομέα των μεταφορών. Η άμεση μείωση των μεταφορών, λοιπόν, που βασίζονται στο πετρέλαιο πρέπει να γίνει χωρίς δεύτερη σκέψη, ξεκινώντας με την απαγόρευση των εξαιρετικά ρυπογόνων ιδιωτικών αεροσκαφών, που σπαταλούν ενέργεια χωρίς να προσφέρουν καμία αξία στους ανθρώπους, αλλά αντίθετα τους επιβαρύνουν με επιβλαβείς εκπομπές, τοξικά μικροσωματίδια και θόρυβο, βλάπτοντας ταυτόχρονα το κλίμα, το περιβάλλον και την υγεία μας».

Η έρευνα, που διεξήχθη από την ολλανδική εταιρεία CE Delft, διαπίστωσε ότι οι χώρες με τις περισσότερες πτήσεις ιδιωτικών τζετ στην Ευρώπη το 2022 ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία. Οι τρεις πιο δημοφιλείς προορισμοί για ιδιωτικά τζετ στην Ευρώπη ήταν η Νίκαια (Κυανή Ακτή), το Παρίσι και η Γενεύη, και οι τρεις κορυφαίες δημοφιλείς διαδρομές ήταν οι εξής: Παρίσι-Λονδίνο, Νίκαια-Λονδίνο, Παρίσι-Γενεύη. Δύο από αυτές μάλιστα έχουν απευθείας σιδηροδρομικές συνδέσεις διάρκειας κάτω των 3,5 ωρών και πολλαπλά δρομολόγια ανά ημέρα.

Η Greenpeace καλεί σε απαγόρευση των ιδιωτικών τζετ, μετά το ευρωπαϊκό ρεκόρ πτήσεων του 2022
Οι 10 χώρες με τις περισσότερες εκπομπές CO2 από πτήσεις ιδιωτικών τζετ στην Ευρώπη

Τα ιδιωτικά τζετ και οι λεγόμενες “εκπομπές πολυτελείας” δεν ελέγχονται προς το παρόν στην ΕΕ και εξαιρούνται από τη βασική νομοθεσία της ΕΕ που υποτίθεται ότι αντιμετωπίζει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, παρόλο που είναι τα πιο ρυπογόνα και ενεργοβόρα μέσα μεταφοράς, καθώς και σύμβολα κοινωνικής ανισότητας και αδικίας. Τα ιδιωτικά τζετ προκαλούν 5 έως 14 φορές περισσότερες εκπομπές CO2 από ένα μέσο εμπορικό αεροπλάνο (ανά επιβάτη) και 50 φορές περισσότερες από τα τρένα.

Το 2018, το 50% όλων των εκπομπών από τις αερομεταφορές προκλήθηκε μόλις από το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού. Εντωμεταξύ, το 80% των ανθρώπων στον κόσμο δεν έχουν πετάξει ποτέ με αεροπλάνο αλλά ταυτόχρονα φέρουν το βάρος της κλιματικής κρίσης, παλεύοντας με ολοένα και πιο συχνή και επικίνδυνη ζέστη, πλημμύρες και ξηρασία που προκαλούνται από τις καταστροφικές συνέπειες των εκπομπών των ιδιωτικών τζετ και των αεροσκαφών γενικότερα.

«Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο αντιμετωπίζουν το κλιματικό χάος και αναγκάζονται να κάνουν περικοπές λόγω του αυξανόμενου κόστους ζωής, ενώ μια μικρή μειοψηφία καίει καύσιμα σαν να μην υπάρχει αύριο απλώς για προσωπική της ευχαρίστηση και κέρδος. Τα ιδιωτικά τζετ είναι ένα εξωφρενικά άδικο βάρος για την κοινωνία και πρέπει να απαγορευτούν εάν οι κυβερνήσεις είναι σοβαρές για τη μείωση των εκπομπών CO2 και τη δημιουργία ενός δίκαιου συστήματος μεταφορών», υπογράμμισε η Klara Maria Schenk.

Βρείτε εδώ την παγκόσμια έκκληση της Greenpeace για απαγόρευση των ιδιωτικών τζετ: http://www.greenpeace.org/ban-private-jets

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος