Η Γλασκώβη επιστρέφει πολιτιστικά αντικείμενα στους νόμιμους ιδιοκτήτες

Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου

Η Γλασκώβη θα είναι η πρώτη πόλη στο Ηνωμένο Βασίλειο που επιστρέφει πολιτιστικά αντικείμενα στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στο Βρετανικό Μουσείο για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα.

Επτά αντικείμενα, έξι που κλάπηκαν από ναούς και ιερά σε διάφορες πολιτείες της βόρειας Ινδίας κατά τη διάρκεια της βρετανικής αποικιοκρατίας τον 19ο αιώνα κι ένα έβδομο, αγορασμένο παράνομα, επιστρέφουν εκεί που ανήκουν.

Η δέσμευση επαναπατρισμού της Γλασκώβης αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης επαναξιολόγησης της προέλευσης των αντικειμένων στον απόηχο των παγκόσμιων αντιρατσιστικών κινημάτων.

Είναι εντυπωσιακό οτι η Γλασκώβη θα επιστρέψει συνολικά 51 αντικείμενα που φυλάσσονται σε συλλογές μουσείων, στη Νιγηρία, την Ινδία και στη Νότια Ντακότα των Ηνωμένων Πολιτειών. «Αντιμετωπίζοντας λάθη του παρελθόντος, πιστεύουμε ότι οι επιστροφές θα βοηθήσουν στην ενίσχυση των υπαρχουσών σχέσεων με αυτές τις κοινότητες απογόνων», δήλωσε ο Ντάνκαν Ντόρναν, επικεφαλής μουσείων και συλλογών στο Glasgow Life.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος