Ι. Γιόχανσον: Η Τουρκία χρειάζεται να δείξει με σταθερούς τρόπους ότι τηρεί τη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016 για το μεταναστευτικό

Aνταπόκριση – Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

«Η Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016 είναι ακόμη σε ισχύ», τόνισε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον κατά τις κοινές δηλώσεις που παρέθεσε με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη.

«Ήμουν πρόσφατα στην Τουρκία με αυτό το σταθερό μήνυμα. Η Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας είναι ακόμη σε ισχύ και από την πλευρά της ΕΕ είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τη συνέχιση της οικονομικής στήριξης για τους πρόσφυγες που φιλοξενεί η Τουρκία, αλλά η Τουρκία χρειάζεται να δείξει με σταθερούς τρόπους ότι τηρεί τη Δήλωση. Για παράδειγμα, όταν έχει να κάνει με τις επιστροφές από την Ελλάδα, όταν έχει να κάνει με την αποτροπή παράτυπων αναχωρήσεων» ανέφερε η κ. Γιόχανσον.

Σε ερώτηση σχετικά με τα κανόνια ήχου, η Επίτροπος σημείωσε: «Κατά τη γνώμη μου είναι περίεργος τρόπος προστασίας των συνόρων σου».

Ελλάδα μπόρεσε να μετριάσει τον αντίκτυπο της μεταναστευτικής κρίσης τους τελευταίους πολλούς μήνες, μειώνοντας τις πρωτογενείς ροές στην ΕΕ, αλλά την ίδια ώρα παρέχοντας βελτιωμένη ικανότητα υποδοχής και πολύ καλύτερπρόγραμμα ενσωμάτωσης σε αντίθεση με αυτό που είχαμε πολλά χρόνια πριν, υπογράμμισε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης κατά τις κοινές δηλώσεις που παραχώρησε με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον στις Βρυξέλλες.

«Ανανεώνουμε την ικανότητα πρώτης υποδοχής με νέες δομές στην Σάμο, την Κω και τη Λέρο περιμένοντας να λειτουργήσουν το καλοκαίρι 2021» σημείωσε ο κ. Μηταράκης και προσέθεσε ότι έγινε συζήτηση επίσης για την ανάγκη προόδου σχετικά με το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο «που είναι σημαντικό να προχωρήσει».

«Παράλληλα, μιλήσαμε για την εξωτερική διάσταση και την ανάγκη να χτιστούν σχέσεις που λειτουργούν με τις χώρες τράνσιτ και τις χώρες προέλευσης και την περίπτωση της Ελλάδας συνεπάγεται την πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016, τόσο από την ΕΕ και από την Τουρκία αποτρέποντας από την πλευρά της Τουρκίας παράτυπες αναχωρήσεις από τουρκικό έδαφος προς την ΕΕ αλλά επίσης δεχόμενη τις επιστροφές αυτών που δεν είναι επιλέξιμοι διεθνούς προστασίας» επισήμανε ο Νότης Μηταράκης.

«Όπως γνωρίζετε το αίτημα για επιστροφή 1.450 ανθρώπων που έγινε τον Ιανουάριο του 2021 παρά τις καλύτερες προσπάθειες της Επιτροπής ακόμη εκκρεμεί», τόνισε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος