Η Γερμανία θα προχωρήσει στην αγορά των αμερικανικών F-35

Array

Βερολίνο, 2022-12-05, Γιώργος Παππάς

Η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας αναμένεται να δώσει την επόμενη εβδομάδα το «πράσινο φως» για την αγορά των αεροσκαφών νέας γενιάς F-35 από τις ΗΠΑ. «Η πρόταση μπήκε στην ημερήσια διάταξη» της Επιτροπής ανέφερε το μέλος της Επιτροπής, Αντρέας Σβάρτς μετά από διαβουλεύσεις με το υπουργείο Άμυνας. «Διασαφηνίστηκε αξιόπιστα ότι θα δημιουργηθεί η υποδομή και ότι τα αεροσκάφη θα πετάξουν στη Γερμανία», σημείωσε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Μετά το «πράσινο φως» της Επιτροπής Προϋπολογισμού, το επόμενο βήμα θα είναι η υπογραφή των συμβολαίων με την αμερικανική κατασκευάστρια εταιρία Lockheed Martin. Για την αγορά των 35 αεροσκαφών F-35 η Γερμανία θα πληρώσει περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αμφιβολίες για την αγορά των αμερικανικών αεροσκαφών προκλήθηκαν εσχάτως εξαιτίας έκθεσης του γερμανικού υπουργείου Άμυνας αναφορικά με τα ρίσκα της απόκτησης των συγκεκριμένων αεροσκαφών. Μετά από σχετικά δημοσιεύματα το Σαββατοκύριακο, το υπουργείο Άμυνας διευκρίνισε ότι η έκθεση ανάλυσης ρίσκου και συνθηκών είναι συνήθης στο πρώιμο στάδιο μίας τέτοιας απόφασης. Η έκθεση αυτή τροφοδότησε αμφιβολίες για τις απαραίτητες υποδομές, η έλλειψη των οποίων μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση της παράδοσης των αεροσκαφών. Προβληματική, μεταξύ άλλων, είναι η αναγκαία μετατροπή της αεροπορικής βάσης στο Μπούχελ στη Ρηνανία-Παλατινάτο στην κεντρική Γερμανία, όπως και αβεβαιότητα εάν τα αεροσκάφη F-35 έχουν εγκεκριμένη άδεια πτήσεων στη Γερμανία.

Η αγορά των αμερικανικών αεροσκαφών είναι μέρος του γιγαντιαίου προγράμματος των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ που εξήγγειλε τον περασμένο Φεβρουάριο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς για τον εκσυγχρονισμό των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. Τα F-35 πρόκειται να αντικαταστήσουν τα μαχητικά Tornado που έχει σήμερα η γερμανική πολεμική αεροπορία. Ταυτόχρονα διασφαλίζουν και την ένταξη της Γερμανίας στην αμερικανική ατομική ομπρέλα προστασίας. Έτσι σε περίπτωση πολέμου, τα γερμανικά F-35 θα μπορούν να πλήτουν στόχους με αμερικανικά ατομικά όπλα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος