Η Γερμανία συζητά την άρση της υποχρέωσης μάσκας

Ανταπόκριση Βερολίνο Γιώργος Παππάς

Σημαντική μείωση των κρουσμάτων σε συνδυασμό με την αύξηση των εμβολιασθέντων οδηγούν στην σταδιακή άρση της υποχρέωσης μάσκας στη Γερμανία. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γιενς Σπαν σχεδιάζει την κλιμακωτή άρση της προστατευτικής μάσκας, συνιστά ωστόσο την χρήση της σε περιπτώσεις που η επιδημιολογική εικόνα δεν είναι επαρκώς σαφής. «Με τη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων μπορούμε να κινηθούμε κλιμακωτά: σε ένα πρώτο βήμα μπορεί να αρθεί η υποχρέωση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους», είπε ο Σπαν στις εφημερίδες του ομίλου «Funke». Σε περιοχές με εξαιρετικά χαμηλούς δείκτες και μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων η υποχρέωση μάσκας μπορεί βήμα προς βήμα να αρθεί και για εσωτερικούς χώρους. «Η σύσταση είναι σε κάθε περίπτωση ένας απλός κανόνας: εν ανάγκη χρήση μάσκας κυρίως σε ταξίδια μια συναντήσεις σε εσωτερικούς χώρους. Περισσότερη ασφάλεια υπάρχει μόνον όταν όλοι οι παρόντες είναι εμβολιασμένοι είτε υποβάλλονται τακτικά σε διαγνωστικό έλεγχο».

Η ομοσπονδιακή υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίνε Λάμπρεχτ κάλεσε τα ομόσπονδα κρατίδια, τα οποία έχουν και την αρμοδιότητα για την επιβολή ή άρση των μέτρων για την πανδημία να επανεξετάσουν την διατήρηση της χρήσης μάσκας και να προσδιορίσουν εάν και σε ποιες περιπτώσεις πρέπει ακόμη να ισχύει. Το ίδιο ισχύει και για τα σχολεία και τους μαθητές.

Οι επιφυλακτικοί, όπως ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός Κάρλ Λάουτερμπαχ, εκτιμούν ότι μόνον με μία ανοσία αγέλης της τάξεως του 70%, με διπλή δόση εμβολίου είτε ανάρρωση συν μία δόση εμβολίου, μπορούν να αρθούν τα προστατευτικά μέτρα.

Στη Γερμανία το 48,1% ου πληθυσμού έχει λάβει την πρώτη δόση εμβολίου, ενώ το 25,7% έχει πλήρη προστασία με τη διπλή δόση εμβολίου.

Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ RKI κατέγραψε 549 νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο και 10 θύματα από ή σε σχέση με τον κορωνοϊό. Ο δείκτης 7ημέρου έπεσε στα 16,6 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους επί επτά ημέρες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος