Η Γερμανία προσφέρει πολεμικά αεροσκάφη για επιτήρηση του εναέριου χώρου της Πολωνίας

Array

Βερολίνο, 2022-11-16
Γιώργος Παππάς

Μετά το πυραυλικό πλήγμα που δέχτηκε η Πολωνία, η Γερμανία προσφέρει στη χώρα ως άμεση αντίδραση υποστήριξη στην επιτήρηση εναέριου χώρου. «Αυτό μπορεί να γίνει αύριο, αν η Πολωνία το θελήσει», δήλωσε στο Βερολίνο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας. Πρόκειται για την ενίσχυση της λεγόμενης αεροπορικής επιτήρησης με αεροσκάφη Eurofighter της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας.

«Τα γερμανικά αεροσκάφη δεν χρειάζεται να μεταφερθούν στην Πολωνία για αυτό. Οι περιπολίες μπορούν να πραγματοποιηθούν από τις βάσεις επί γερμανικού εδάφους», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας. Αυτό έχει ήδη συμβεί μέχρι τον περασμένο Ιούλιο.

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Κριστίν Λάμπρεχτ θα επιδιώξει εντός της ημέρας συνομιλίες με τον Πολωνό ομόλογό της. Αντικείμενο θα είναι να προσδιοριστεί και ο αριθμός των γερμανικών αεροσκαφών που χρησιμοποιηθούν. «Μια αναγνωριστική πτήση εκτελείται πάντα με δύο αεροσκάφη σε συγκεκριμένους καθορισμένους εναέριους χώρους», είπε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας.

Ταυτόχρονα, από την Καγκελαρία του Βερολίνου έγινε γνωστό ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, στον οποίο εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη της Γερμανίας. «Δεν θα αφήσουμε μόνη της την Πολωνία, είμαστε απολύτως στο πλευρό της Πολωνίας», είπε ο καγκελάριος στον πολωνό πρόεδρο.

Η γερμανική κυβέρνηση αξιολογεί καθημερινά και συνεχώς την κατάσταση του πολέμου στην Ουκρανία και σε συντονισμό με τους συμμάχους στηρίζει την Ουκρανία, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος. Ταυτόχρονα απέρριψε σκέψεις για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, παραπέμποντας στη γνωστή θέση ότι κάτι τέτοιο θα ενέπλεκε άμεσα τις χώρες του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών αποσαφηνίστηκε ότι η σύγκληση του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ δεν έγινε με αίτημα της Πολωνίας βάσει του άρθρου 4, αλλά έγινε από τον γγ της Συμμαχίας Γιενς Στόλτενμπέργκ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος