Όλαφ Σολτς: Αντιπυραυλικό σύστημα για τη Γερμανία – Καθεστωτική αλλαγή δεν είναι στόχος του ΝΑΤΟ

Ανταπόκριση Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Η Γερμανία σχεδιάζει την εγκατάσταση αντιπυραυλικού συστήματος αντίστοιχου με εκείνο του Ισραήλ. Ταυτόχρονα ο καγκελάριος απέρριψε εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ουκρανίας, απειλώντας με αδιανόητες μέχρι τώρα κυρώσεις σε περίπτωση χρήσης βιο-χημικών όπλων από τη Ρωσία.

«Η εγκατάσταση ενός συστήματος αντιπυραυλικής ασφάλειας κατά το πρότυπο του Ισραήλ είναι σίγουρα μέσα στις σχεδιασμούς της κυβέρνησης», είπε ο καγκελάριος σε χθεσινοβραδινή τηλεοπτική του συνέντευξη στο πρώτο γερμανικό κανάλι «ARD». Αυτό είναι μέρος του εξοπλιστικού προγράμματος των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ που εξήγγειλε ο καγκελάριος για την ενίσχυση της άμυνας της Γερμανίας. «Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι έχουμε έναν γείτονα που είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει βία για να επιβάλλει τα συμφέροντά του», είπε ο Σολτς. Υπό συζήτηση είναι η αγορά του ισραηλινού συστήματος «Arrow 3», σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης «Bild am Sonntag», το κόστος υπολογίζεται στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Όλαφ Σολτς απέκλεισε για μία ακόμα φορά εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ουκρανίας, ακόμα και σε περίπτωση χρήσης χημικών όπλων. Απείλησε όμως τη Μόσχα με «δραματικές συνέπειες».

Ο Γερμανός καγκελάριος απέρριψε κατηγορηματικά σκέψεις και στόχους για καθεστωτική αλλαγή στη Ρωσία και ανατροπή του Βλαντιμίρ Πούτιν. «Αυτό δεν είναι στόχος του ΝΑΤΟ, ούτε και του αμερικανού προέδρου», εξήγησε ο Σολτς, ερωτηθείς για τη σχετική αναφορά του Τζο Μπάιντεν. Επ΄αυτού, είπε, είχαν συμφωνήσει με τον Μπάιντεν όταν τον είχε επισκεφθεί στην Ουάσιγκτον.

Ο καγκελάριος τόνισε ότι επιταχύνεται η απεξάρτηση της Γερμανίας από το φυσικό αέριο και πετρέλαιο της Ρωσίας, η οποία όμως δεν μπορεί να γίνει άμεσα, λόγω των συνεπειών της στην οικονομία και την ενεργειακή ασφάλεια των πολιτών. Αντέκρουσε την κριτική ότι εμμέσως χρηματοδοτείται ο πόλεμος της Ρωσίας, σημειώνοντας ότι λόγω των κυρώσεων η Ρωσία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν τα έσοδα αυτά.

Το μεσημέρι ο Σολτς υποδέχεται στην καγκελαρία την πρωθυπουργό της Σουηδίας, Μαγνταλένα Άντερσον, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο. Πριν από δύο εβδομάδες η Άντερσον ανήγγειλε σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών της Σουηδίας, ως αντίδραση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος