Η Γερμανία ενεργοποιεί από τον Ιανουάριο το «φρένο» στην τιμή φυσικού αερίου και ηλεκτρικού

Array

Βερολίνο, 2022-11-22
Γιώργος Παππάς

Η Γερμανία ενεργοποιεί από τον Ιανουάριο το «φρένο» στην τιμή φυσικού αερίου και ηλεκτρικού για ιδιώτες και επιχειρήσεις. Το φρένο στις ανατιμήσεις ενέργειας πρέπει να είναι απλό στην εφαρμογή του και να επιβραβεύει την εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης με το νομοσχέδιο που κατέθεσε σήμερα. Προβλέπει μάλιστα ότι θα καλυφθεί αναδρομικά από τον Ιανουάριο το διάστημα μέχρι τον Μάρτιο που θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή.

Τα ιδιωτικά νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λοιπόν θα προστατευθούν από τις υπερβολικές αυξήσεις τιμών για ολόκληρο το έτος 2023 έως την άνοιξη του 2024.
Η τιμή του φυσικού αερίου για το 80% της κατανάλωσης του προηγούμενου έτους θα περιοριστεί στα 12 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας θα περιοριστεί επίσης στα 40 λεπτά ανά κιλοβατώρα για το 80% της κατανάλωσης του προηγούμενου έτους.

Επειδή η απόφαση είναι για ελάφρυνση ολόκληρο το 2023 αλλά το φρένο θα λειτουργήσει από τον Μάρτιο, οι καταναλωτές θα πάρουν αναδρομικά την ελάφρυνση για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2023.

Ανώτατα όρια τιμών σχεδιάζονται και για περίπου 25.000 μεγάλους καταναλωτές, βιομηχανικές επιχειρήσεις. Αυτές θα έχουν εγγυημένη τιμή φυσικού αερίου 7 λεπτά και ηλεκτρικού ρεύματος 13 λεπτά ανά κιλοβατώρα για το 70% των αναγκών τους με βάση την κατανάλωση που είχαν από τον Νοέμβριο του 2021 μέχρι τον Οκτώβριο του 2022.
Ανοιχτό παραμένει ακόμα το θέμα, εάν οι επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση του «φρένου», θα μπορούν να καταβάλουν μερίσματα και μπόνους. Η πρόβλεψη είναι να απαγορεύεται η καταβολή τους σε εταιρίες που τελούν υπό ανακεφαλαιοποίηση, αλλά οριστική λύση θα δοθεί μέχρι την ψήφιση του νόμου από την Ομοσπονδιακή Βουλή τον Δεκέμβριο.

Επίσης για το τρέχον έτος, η Ομοσπονδιακή Βουλή έχει ήδη αποφασίσει τη χορήγηση εφάπαξ ποσού που θα καταβληθεί στους καταναλωτές φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο. Το φρένο για την συγκράτηση των τιμών ενέργειας θα χρηματοδοτηθεί από το ταμείο των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποφάσισε η γερμανική κυβέρνηση για το διάστημα μέχρι τον επόμενο ενάμιση χρόνο. Αλλά και τα λεγόμενα υπερκέρδη των εταιριών παραγωγής ρεύματος από εναλλακτικές πηγές.

Για τη χρηματοδότηση του φρένου στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, θα αξιοποιηθούν και τα λεγόμενα «περιστασιακά κέρδη» που καταγράφουν εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, αναδρομικά από την 1η Σεπτεμβρίου έως τουλάχιστον τα τέλη Ιουνίου του επόμενου έτους. Τέτοια «υπερ-κέρδη» έχουν κυρίως οι εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από εναλλακτικές πηγές, όπως ηλιακή και αιολική ενάργεια, οι οποίες επωφελήθηκαν απροσδόκητα από τις υψηλές τιμές στο χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος