Η Γερμανία αποκτά για πρώτη φορά ενιαία Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας

H Γερμανία αποκτά για πρώτη φορά στην ιστορία της μία ενιαία Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας. Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε σήμερα (14/6) το σχέδιο που παρουσιάστηκε από τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τέσσερις υπουργούς στο Βερολίνο.

Άμυνα – Σταθερότητα – Βιωσιμότητα είναι το τρίπτυχο της Εθνικής Στρατηγικής Ασφάλειας που αποκτά για πρώτη φορά η Γερμανία, μετά από μήνες προετοιμασίας και κόντρες μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών και της Καγκελαρίας.

Πρόκειται για μια «νέα, σημαντική απόφαση της Γερμανίας», είπε ο Σολτς. Η Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας δεν περιορίζεται στην κλασσική έννοια της εθνικής άμυνας, αλλά άπτεται πολλών παραμέτρων, όπως οι δημοκρατική θεσμοί, η οικονομία και η συνοχή της κοινωνίας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε ότι «η Ευρώπη δεν είναι πλέον άτρωτη», διαπίστωσε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, η συμπεριληπτική έννοια της ασφάλειας δεν είναι πλέον στρατός και διπλωματία, αλλά επίσης «η επάρκεια φαρμάκων η κυβερνο-ασφάλεια για τα νοσοκομεία, το καθαρό νερό, η πολιτική προστασία».

Η Γερμανία βλέπει την ασφάλεια στενά δεμένη με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, και σε παγκόσμια κλίμακα με κριτήρια την προστασία του κλίματος αλλά και κοινωνικές παραμέτρους, όπως τα δικαιώματα των γυναικών. «Αν το μισό του πληθυσμού δεν είναι ασφαλές, δεν είναι κανένας ασφαλής», είπε η Μπέρμποκ.

Ειδικά για την Κίνα, ο Σολτς παρέπεμψε στην «κοινή γλώσσα» που βρέθηκε στην ομάδα G7.

Για τη στρατιωτική άμυνα, η Γερμανία θα αυξάνει συνεχώς τις δαπάνες εκτός του πακέτου των 100 δις για τις ένοπλες δυνάμεις, διαβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, θα ανταποκριθεί στην κατευθυντήρια γραμμή του ΝΑΤΟ για τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ για την άμυνα.

Την οικονομική παράμετρο της εθνικής ασφάλειας επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, παραπέμποντας στην πανδημία και στο σοκ των ανατιμήσεων στην ενέργεια που αντιμετωπίστηκαν, ακριβώς επειδή υπήρχαν διαθέσιμα δημοσιονομικά αποθέματα.

Πάντως, στην Εθνική Στρατηγική δεν περιλαμβάνεται η σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας που ήθελε ο Λίντνερ και οι Φιλελεύθεροι αλλά και η συντηρητική αντιπολίτευση, η οποία θεωρεί ανεπαρκές το σχέδιο της κυβέρνησης.

Ανταπόκριση – Γερμανία: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος