Η Γερμανία αναζητά μέτρα ανακούφισης για τις ανατιμήσεις σε καύσιμα και ενέργεια

Μέτρα για την ανακούφιση πολιτών και οικονομίας από τις αλματώδεις ανατιμήσεις στα καύσιμα και την ενέργεια σχεδιάζει η γερμανική κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ (FDP) προτείνει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τριών μηνών να επιδοτεί το κράτος με 40 λεπτά το λίτρο τη βενζίνη ή το πετρέλαιο. Υπολογίζει ότι το μέτρο αυτό θα κοστίσει στον κρατικό προϋπολογισμό 6,6 δις ευρώ. Εκτιμά δε ότι με αυτή την έκπτωση, η βενζίνη θα κοστίζει λιγότερο από 2 ευρώ το λίτρο. Σημείωσε επίσης ότι απαιτούνται περαιτέρω ελαφρύνσεις για τις οικογένειες, τους ανθρώπους που μετακινούνται καθημερινά με το αυτοκίνητο προς την εργασία τους, τις επιχειρήσεις και τους κοινωνικά πιο αδύναμους.

Οι λεπτομέρειες του πακέτου μέτρων που σχεδιάζει η γερμανική κυβέρνηση δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί, καθώς υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις από τους Πράσινους. Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι είναι «μεγάλη» η πιθανότητα να περάσει η πρότασή του για την «έκπτωση στα καύσιμα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο καγκελάριος Σολτς είναι ενήμερος.

Ο Λίντνερ διαφωνεί με την πρόταση των Πρασίνων να συνδυαστεί η έκπτωση στη βενζίνη με την επιβολή ορίου ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους.

Εκτός από τους Πράσινους, στην πρόταση Λίντνερ αντιδρά και ο κλάδος εμπορίας πετρελαιοειδών, με το επιχείρημα ότι θα είναι χρονοβόρες οι διαδικασίες προκειμένου οι πρατηριούχοι να εκταμιεύσουν την έκπτωση στη βενζίνη. Ο Λίντνερ διευκρίνισε ότι το ποσό της έκπτωσης δεν θα εκπίπτει από κάθε μεμονωμένη απόδειξη για τον πελάτη, αλλά θα υπολογίζεται με βάση τη συνολική ποσότητα καυσίμων που πουλήθηκαν.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομίας απέρριψε το αίτημα της Αυστρίας για μεγαλύτερη «ευελιξία» στα κατώτερα όρια του ΦΠΑ στα καύσιμα.

Ανταπόκριση από Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος