ertnews.gr

Η Gazprom διακόπτει εντελώς τη ροή αερίου στην Ευρώπη μέσω Nord Stream

Λίγες ώρες πριν ξαναμπεί σε λειτουργία ο Nord Stream 1, μετά τις τριήμερες εργασίας συντήρησης που ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η Μόσχα, η Gazprom έκλεισε τον διακόπτη.
02/09 19:59
Η Gazprom διακόπτει εντελώς τη ροή αερίου στην Ευρώπη μέσω Nord Stream

Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε την πλήρη διακοπή της ροής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του Nord Stream, επικαλούμενη την ανάγκη περαιτέρω επισκευών.

Συγκεριμένα, λίγες ώρες πριν ξαναμπεί σε λειτουργία ο Nord Stream 1, μετά τις τριήμερες εργασίας συντήρησης που ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η Μόσχα, η Gazprom έκλεισε το διακόπτη.

Στην επίσημη ανακοίνωση του ρωσικού κολοσσού τονίζεται ότι η βασική τουρμπίνα στο σταθμό της Πορτοβάγιας που βρίσκεται κοντά στην Αγία Πετρούπολη έχει διαρροή λαδιών.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η τουρμπίνα δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει με ασφάλεια αν δε διορθωθεί η διαρροή.

Ωστόσο, στην ανακοίνωση δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα επισκευής, πράγμα που σημαίνει ότι ο Nord Stream 1 τίθεται επ’ αόριστο εκτός λειτουργίας.

Να θυμίσουμε ότι με το άνοιγμα του στις 4 το πρωί του Σαββάτου (3/9) δεν αναμενόταν να λειτουργεί παρά μόνο στο 20% της δυνατότητάς του, λόγω της ρωσικής αντίδρασης στις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την απόφαση για το πλαφόν στις τιμές αγοράς του ρωσικού πετρελαίου και των προϊόντων πετρελαίου που έλαβαν οι υπουργοί Οικονομικών της G7.

Πηγές: ΕΡΤ, AFP, Reuters

Ρεπορτάζ: Κλειώ Νικολάου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version