Η γαλλική αριστερά πρέπει να ενωθεί για τις Ευρωεκλογές, λέει ο Μελανσόν

Ενώ ο Μελανσόν παραδέχθηκε τις διαφορές μεταξύ των κομμάτων όσον αφορά τη σχέση τους με την Ευρώπη, αναγνώρισε ότι τα κόμματα του NUPES ψηφίζουν το ίδιο «στο 90% των περιπτώσεων».

Η καινούρια αριστερή συμμαχία NUPES της Γαλλίας δεν θα κρατήσει για πολύ, αν δεν παρουσιάσει μια ενιαία αριστερή λίστα στις ευρωεκλογές του επόμενου έτους, σύμφωνα με τον ηγέτη της άκρας αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, αν και οι απόψεις διαφέρουν ευρέως μεταξύ των μελών της συμμαχίας.

Η NUPES σχηματίστηκε τον Ιούνιο του περασμένου έτους και περιλαμβάνει το κόμμα La France Insoumise (LFI) του Μελανσόν, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), το πράσινο κόμμα Europe Ecologie-les Verts (EELV) και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα (PCF).

Καμία ενιαία λίστα των αριστερών δυνάμεων στις ευρωεκλογές δεν θα μπορούσε να οδηγήσει στην «πιθανή» κατάρρευση του NUPES, πρόσθεσε ο Μελανσόν, πρώην υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2022.

Ενώ ο Μελανσόν παραδέχθηκε τις διαφορές μεταξύ των κομμάτων όσον αφορά τη σχέση τους με την Ευρώπη, αναγνώρισε ότι τα κόμματα του NUPES ψηφίζουν το ίδιο «στο 90% των περιπτώσεων».

«Έχουμε την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσουμε», είπε, υποστηρίζοντας ότι η Αριστερά πρέπει να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία και να «στείλει ένα συναρπαστικό μήνυμα σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Πράγματι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Cluster17, που δημοσιεύθηκε στα τέλη Μαΐου, μια ενιαία λίστα της Αριστεράς θα ερχόταν στην πρώτη θέση (27%), μπροστά από το Rassemblement National της Μαρίν Λεπέν (25,5%) και το Renaissance  του Εμανουέλ Μακρόν (23%).

Προς το παρόν, ωστόσο, τα άλλα κόμματα της συμμαχίας NUPES αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την ιδέα της ενιαίας λίστας, ιδίως καθώς η συμπόρευση θα σήμαινε ότι θα είχαν λιγότερους ευρωβουλευτές στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου από ό,τι αν κάθε κόμμα παρουσίαζε τη δική του αυτόνομη λίστα.

Πράγματι, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση του Cluster17, η οποία αντικατοπτρίζει τα αποτελέσματα άλλων δημοσκοπήσεων, τα αριστερά κόμματα θα συγκέντρωναν περισσότερες ψήφους αν κατέβαιναν χωριστά: οι Πράσινοι και η ριζοσπαστική αριστερά (LFI) θα έπαιρναν από 11% το καθένα, οι Σοσιαλιστές 9% και οι Κομμουνιστές 4%, δηλαδή συνολικά 35%.

Ακόμα και χωρίς τους Κομμουνιστές – επειδή, στη Γαλλία, το όριο για την αποστολή εκλεγμένων αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες είναι 5% – τα αριστερά κόμματα θα έφταναν σε υψηλότερο ποσοστό αν παρουσίαζαν ξεχωριστές λίστες (31%) από ό,τι αν συμμαχούσαν σε μια ενιαία λίστα (27%). Στην περίπτωση αυτή, οι δυνάμεις της αριστεράς θα είχαν περισσότερους εκλεγμένους αντιπροσώπους από ό,τι αν κατέβαιναν από κοινού υποψήφιοι, δεδομένης της αναλογικής ψηφοφορίας.

Οι ανταγωνιστές του RN και του Renaissance θα ήταν πιο αδύναμοι (24% και 19,5%, αντίστοιχα) από ό,τι στο σενάριο με μια ενιαία λίστα της Αριστεράς.

Αυτά είναι τα επιχειρήματα που προέβαλε η Γαλλίδα Γερουσιαστής των Πρασίνων Μελανί Βόγκελ (EELV) όταν ρωτήθηκε από τη EURACTIV στο Συνέδριο των Ευρωπαίων Πρασίνων το περασμένο Σαββατοκύριακο (3-4 Ιουνίου).

«Θα έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα προωθώντας την ιδιαιτερότητα των διαφορετικών σχεδίων μας για την Ευρώπη», δεδομένου ότι «οι Πράσινοι και η ριζοσπαστική αριστερά δεν έχουν την ίδια πολιτική ιδεολογία» για την Ευρώπη, τόνισε.

«Το EELV είναι ομοσπονδιακό και υποστήριξε το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα στο δημοψήφισμα του 2005», υπενθυμίζει η πράσινη γερουσιαστής, «ενώ ο Ζαν-Λικ Μελανσόν -και το LFI μετά από αυτόν- οικοδόμησαν μια ρητορική αντίθετη σε αυτό, γεγονός που αποτέλεσε την αιτία της ρήξης του με τους Σοσιαλιστές το 2008».

Η παρουσίαση αυτόνομων κομματικών λιστών θα επέτρεπε επίσης «να σταλούν όσο το δυνατόν λιγότεροι ακροδεξιοί ευρωβουλευτές από τη Γαλλία». Καθώς είναι «η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα [στην ΕΕ], επηρεάζει τη δυνητική πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», υποστηρίζει η Βόγκελ .

Η εγκατάλειψη της κοινής λίστας σε επίπεδο ΕΕ δεν σημαίνει εγκατάλειψη της συμμαχίας σε εθνικό επίπεδο, επιμένει η Βόγκελ, επισημαίνοντας ότι η συμφωνία NUPES του 2022 ήταν «αναγκαιότητα», δεδομένου του πλειοψηφικού συστήματος ψηφοφορίας του γαλλικού κοινοβουλίου.

Η NUPES είναι «μια κοινή πλατφόρμα», χρήσιμη για την απόκτηση περισσότερων εδρών στο γαλλικό κοινοβούλιο, αλλά και «ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2027», δήλωσε.

«Πρέπει να βρούμε έναν κοινό υποψήφιο που θα μπορέσει να περάσει στον δεύτερο γύρο [των προεδρικών εκλογών] και να κερδίσει και τη Μαρίν Λεπέν», πρόσθεσε.

«Μετά τις εκλογές, όταν θα είμαστε μαζί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε», πρόσθεσε η Βόγκελ, καθώς φαίνεται όλο και πιο πιθανό ότι τα δεξιά κόμματα σχεδιάζουν μια ένωση των δυνάμεών τους για να αποτρέψουν μια αριστερή πλειοψηφία σε επίπεδο ΕΕ.

EURACTIV.com / 6 Ιουν 2023

Επιμέλεια – μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος