Η Γαλλία στέλνει κι άλλους αντιαεροπορικούς πυραύλους στην Ουκρανία

Array

Η Γαλλία έχει παραδώσει περισσότερα πυραυλικά συστήματα αεράμυνας τις τελευταίες μέρες και άλλα όπλα στην Ουκρανία και θα στείλει περισσότερα στις αρχές του επόμενου έτους, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Τρίτη.

«Τις τελευταίες ημέρες, η Γαλλία έστειλε στην Ουκρανία περισσότερα όπλα, εκτοξευτές πυραύλων, Crotale (συστοιχίες αεράμυνας), εξοπλισμό πέραν όσων είχαμε ήδη κάνει», δήλωσε ο Μακρόν στη γαλλική τηλεόραση TF1 και LCI.

Μιλούσε επί του γαλλικού αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle στα ανοικτά των αιγυπτιακών ακτών, μία ημέρα πριν επισκεφθεί την Ιορδανία για μια περιφερειακή σύνοδο κορυφής την Τρίτη.

«Συνεργαζόμαστε επίσης με τον υπουργό των ενόπλων δυνάμεων (Σεμπαστιάν Λεκορνύ) για να μπορέσουμε να παραδώσουμε ξανά χρήσιμα όπλα και πυρομαχικά το πρώτο τρίμηνο (του 2023), ώστε οι Ουκρανοί να είναι σε θέση να αμυνθούν έναντι των βομβαρδισμών», δήλωσε ο Μακρόν.

Οι προγραμματισμένες αποστολές περιλαμβάνουν νέες κινητές μονάδες πυροβολικού Caesar, αλλά ο Μακρόν δεν έδωσε ακριβή στοιχεία.

Ο πρόεδρος είπε ότι ο αριθμός «θα εξαρτηθεί» από την έκβαση των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη με τη Δανία, η οποία είχε παραγγείλει τα πυροβόλα Caesar από τη Γαλλία και ενδέχεται να συμφωνήσει να δώσει τουλάχιστον ορισμένα από αυτά στο Κίεβο.

Από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο, η Γαλλία έχει στείλει στην Ουκρανία 18 μονάδες Caesar, ένα πυροβόλο των 155 χιλιοστών προσαρμοσμένο σε εξάτροχο πλαίσιο φορτηγού, ικανό να εκτοξεύει βλήματα σε αποστάσεις άνω των 40 χιλιομέτρων.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι είχε δύο «κόκκινες γραμμές» όσον αφορά τις παραδόσεις όπλων: να μην επηρεάζουν την ικανότητα της Γαλλίας να αμυνθεί και να μην καθιστούν το Παρίσι συμμέτοχο στον πόλεμο.

Τα όπλα επρόκειτο να «επιτρέψουν στην Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της» απέναντι σε έναν ανελέητο καταιγισμό ρωσικών πυραύλων και επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, είπε.

Το Παρίσι έχει επίσης ήδη παραδώσει αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, καθώς και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Ο 44χρονος ηγέτης επανέλαβε επίσης την αμφιλεγόμενη δήλωσή του ότι η Ρωσία θα απαιτήσει εγγυήσεις ασφαλείας ως μέρος μιας διαπραγμάτευσης για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Οι επικριτές στην ανατολική Ευρώπη και την Ουκρανία πιστεύουν ότι ο Μακρόν δεν θα έπρεπε να εγείρει δημοσίως παραχωρήσεις προς τη Ρωσία, τη στιγμή που ο στρατός της κατέχει τμήματα της Ουκρανίας και στοχεύει σκόπιμα αμάχους.

«Αν κάποιος με επικρίνει ότι προβάλλω αυτό το θέμα, ας εξηγήσει τι προτείνει», δήλωσε ο Μακρόν στη συνέντευξη.

«Αυτό που προτείνουν όσοι αρνούνται να προετοιμαστούν ή να εργαστούν γι’ αυτό είναι ο ολοκληρωτικός πόλεμος. Θα επηρεάσει ολόκληρη την ήπειρο», πρόσθεσε.

Ο Μακρόν υποστηρίζει ότι μόνο η Ουκρανία θα πρέπει να καθορίσει τους όρους οποιασδήποτε ανακωχής με τη Ρωσία, όχι οι δυτικοί υποστηρικτές της χώρας.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος