Η Φινλανδία εξισώνει τη γονική άδεια για γυναίκες και άνδρες: 160 ημέρες ο καθένας

Array

Οι σκανδιναβικές χώρες παρουσιάζονται συχνά ως πρότυπα τόσο για τα κοινωνικά οφέλη όσο και για την ισότητα των φύλων. Μια νέα νομοθεσία στη Φινλανδία έρχεται τώρα να επιβεβαιώσει αυτά τα γεγονότα. Διότι πλέον τόσο οι νέοι μπαμπάδες όσο και οι νέες μητέρες δικαιούνται ίση γονική άδεια: 160 ημέρες ο καθένας, όταν δηλαδή είναι παρόντες και οι δύο γονείς, συνολικά 320 ημέρες ή σχεδόν ένα χρόνο.

Εάν στο διάστημα αυτό προστεθεί επιπλέον άδεια μητρότητας, η συνολική άδεια και για τους δύο γονείς είναι 14 μήνες, εκ των οποίων ο ένας γονέας μπορεί να μεταφέρει έως και 63 ημέρες άδειας στον άλλο, ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες της κάθε οικογένειας.

Η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων της Φινλανδίας, Hanna Sarkkinen, δήλωσε ότι με αυτή τη μεταρρύθμιση ελπίζει να βελτιώσει τη θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας, αλλά και μια πιο ενεργή συμμετοχή των ανδρών στην ανατροφή των παιδιών τους.

Στο παρελθόν, η γονική άδεια στη Φινλανδία ανερχόταν σε 105 ημέρες, υπολογιζόμενες από την αναμενόμενη ημέρα γέννησης του παιδιού. Δικαίωμα γονικής άδειας είχαν και οι μπαμπάδες, συνολικής διάρκειας 54 ημερών, ενώ υπήρχε και η εναλλακτική επιλογή ο ένας από τους δύο γονείς να λάβει ολόκληρη την άδεια.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι και οι σουηδικές οικογένειες απολαμβάνουν μακροχρόνια γονική άδεια, με συνολικά 480 ημέρες και για τους δύο γονείς. Βασική προϋπόθεση για να γίνει ολοκληρωμένο είναι ένα από αυτά να διαρκεί τουλάχιστον 60 ημέρες, διαφορετικά μειώνεται η συνολική του διάρκεια. Ο αντίκτυπός του στη δυναμική της σουηδικής οικογένειας είναι εμφανής, καθώς υπολογίζεται ότι περίπου το 90% των πατέρων επωφελούνται από τη γονική άδεια.

Πηγή: abcnews.al

Μετάφραση: Σταυρούλα Ευαγγέλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος