Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας και της οικονομίας έως το 2030 

Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης   

Βήμα προς την ψηφιακή δεκαετία, με συγκεκριμένο σχέδιο για την επίτευξη του ψηφιακού μετασχηματισμού της κοινωνίας και της οικονομίας έως το 2030 ανακοίνωσε πριν από λίγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ύστερα από το πέρας της ομιλίας για την κατάσταση στην Ευρώπη της Προέδρου της Ε.Ε Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η προτεινόμενη οδό προς την ψηφιακή δεκαετία θα μετουσιώσει στην πράξη τις ψηφιακές φιλοδοξίες της ΕΕ για το 2030 με συγκεκριμένο μηχανισμό δημιουργώντας ένα πλαίσιο διακυβέρνησης βασισμένο σε ετήσιο μηχανισμό συνεργασίας με τα κράτη μέλη. Οι στόχοι της ψηφιακής δεκαετίας σε επίπεδο Ένωσης αφορούν τους τομείς των ψηφιακών δεξιοτήτων, των ψηφιακών υποδομών, την ψηφιοποίηση επιχειρήσεων και δημόσιων υπηρεσιών. Στοχεύει επίσης στον εντοπισμό και την εφαρμογή μεγάλης κλίμακας ψηφιακών έργων στα οποία συμμετέχουν η Επιτροπή και τα κράτη μέλη.

Όπως τονίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η πανδημία ανέδειξε τον κεντρικό ρόλο που παίζει η ψηφιακή τεχνολογία στη δημιουργία ενός βιώσιμου και αναπτυξιακού μέλλοντος, ενώ παράλληλα αποκαλύπτει το χάσμα τόσο μεταξύ των ψηφιακά κατάλληλων επιχειρήσεων και εκείνων που δεν έχουν υιοθετήσει ακόμη ψηφιακές λύσεις όσο και το χάσμα μεταξύ αστικών, αγροτικών  και απομακρυσμένων περιοχών. Επιπλέον η ψηφιοποίηση θα προσφέρει πολλές νέες ευκαιρίες στην ευρωπαϊκή αγορά, όπου περισσότερες από 500.000 κενές θέσεις για εμπειρογνώμονες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και δεδομένων παρέμειναν κενές το 2020.

Η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος Μαρκάρετε Βεστάγκερ αρμόδια για το «A Europe Fit for the Digital Age» τόνισε ότι «το ευρωπαϊκό όραμα για ένα ψηφιακό μέλλον είναι εκείνο όπου η τεχνολογία ενδυναμώνει τους ανθρώπους, ενώ και ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερύ Μπρετόν σημείωσε πως η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να ηγηθεί στον παγκόσμιο τεχνολογικό αγώνα, διασφαλίζοντας ότι η Ευρώπη δεν θα βρίσκεται σε θέση μεγάλης εξάρτησης τα επόμενα χρόνια. Διαφορετικά, θα παραμείνει εκτεθειμένοι στα σκαμπανεβάσματα του κόσμου και θα χάσει την οικονομική ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας. Πιστεύω σε μια Ευρώπη που οδηγεί τις αγορές του μέλλοντος, όχι σε αυτήν που θα είναι ένας απλός υπεργολάβος».

Οι προτάσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό 

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προτείνει τη συμμετοχή σε ετήσιο βάση σε έναν μηχανισμό συνεργασίας με τα μέλη Κράτη που θα αποτελείται από ένα δομημένο, διαφανές και κοινό σύστημα παρακολούθησης βασισμένο στην ψηφιακή Οικονομία και τους Δείκτης κοινωνίας για τη μέτρηση της προόδου συμπεριλαμβανομένου του δείκτη απόδοσης. Θα καταρτίζει ετήσια έκθεση για την «Κατάσταση της ψηφιακής δεκαετίας», στην οποία η Επιτροπή θα αξιολογεί την πρόοδο και θα παρέχει συστάσεις για δράσεις και πολυετείς στρατηγικούς χάρτες ψηφιακής δεκαετίας για κάθε κράτος μέλος, στους οποίους θα σκιαγραφούνται  υιοθετημένες ή προγραμματισμένες πολιτικές και μέτρα για την υποστήριξη των στόχων του 2030.

Δημιουργείται παράλληλα ένας μηχανισμός για την υποστήριξη της υλοποίησης έργων σε πολλές χώρες, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επανεξετάσει τους στόχους έως το 2026.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ευρώπης έως το 2030 περιλαμβάνει έργα που κανένα κράτος μέλος δεν θα μπορούσε να αναπτύξει το δικό. Τέτοια έργα θα επιτρέψουν στα κράτη μέλη να συγκεντρωθούν και να συγκεντρώσουν πόρους για την κατασκευή ψηφιακής τεχνολογίας.

Η Επιτροπή εντόπισε έναν αρχικό κατάλογο έργων πολλών χωρών, ο οποίος περιλαμβάνει διάφορους τομείς για επενδύσεις όπως υποδομές δεδομένων, επεξεργαστές χαμηλής ισχύος, επικοινωνίες 5G, υψηλές επιδόσεις υπολογιστών, ασφαλής κβαντική επικοινωνία, δημόσια διοίκηση, blockchain, ψηφιακή καινοτομία κόμβους και επενδύσεις στις ψηφιακές δεξιότητες των ανθρώπων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος