Στις 4 το απόγευμα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες, η σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ, στον απόηχο της κίνησης της Γερμανίας να επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορά της με την Αυστρία (η φωτογραφία είναι σημερινή από το Nickelsdorf της Αυστρίας), μπροστά στο τεράστιο κύμα προσφύγων που δέχεται στο έδαφός της. Ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει την Αυστρία με την Ουγγαρία, ο οποίος διασχίζει τα σύνορα στο σημείο εισόδου δεκάδων χιλιάδων προσφύγων που κατευθύνονται προς τη Γερμανία, έκλεισε και στις δύο κατευθύνσεις του, ενώ και ο Αυστριακός στρατός δεν αποκλείεται να αναλάβει ενεργό ρόλο στον έλεγχο των συνόρων Αυστρίας-Ουγγαρίας. O Αυστριακός Καγκελάριος είπε ότι οι χώρες που υποστηρίζουν τον ανθρωπισμό να δραστηριοποιηθούν και στην Ελλάδα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι η Γερμανία φαινόταν πλήρως καλυμμένη νομικά να επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους με την Αυστρία χθες, λέγοντας ότι η κίνηση έδειχνε την ανάγκη για χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίξουν τις προτάσεις της Επιτροπής για τους πρόσφυγες.
“Η προσωρινή επαναφορά συνοριακών ελέγχων μεταξύ κρατών-μελών είναι μια εξαίρεση που προβλέπεται ρητά στον Κώδικα Συνόρων Σένγκεν και ρυθμίζεται από αυτόν, σε περιπτώσεις κρίσης,” ανέφερε η Κομισιόν σε γραπτή δήλωση, προσθέτοντας ότι “η παρούσα κατάσταση στη Γερμανία, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται να είναι μια περίπτωση που καλύπτεται από τους κανονισμούς.”
Η ανακοίνωση πρόσθεσε ότι το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα κρατούσε την κατάσταση υπό εξέταση και είπε ότι ο στόχος ήταν να επιστρέψει η συνηθισμένη κατάσταση μηδέν ελέγχων μεταξύ κρατών-μελών της ζώνης Σένγκεν, “το γρηγορότερο εφικτό.”
Αναφερόμενη στην απόφαση της Γερμανίας να επαναφέρει τους ελέγχους μετά από το άνοιγμα των συνόρων σε πρόσφυγες πριν από μια εβδομάδα, το οποίο ανέβασε τον αριθμό των αφίξεων προσφύγων στα ύψη, η Επιτροπή ανέφερε ότι, “η γερμανική απόφαση σήμερα (Κυριακή) υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να υπάρξει συμφωνία για τα μέτρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μπορεί να διαχειριστεί η προσφυγική κρίση.”
Οι Γερμανοί για τα σύνορα
Η προσωρινή επαναφορά συνοριακών ελέγχων από την Γερμανία δεν ισοδυναμεί με κλείσιμο των συνόρων για όσους ζητούν άσυλο ως πρόσφυγες, δήλωσε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και διευκρίνισε ότι “οι προσωρινοί έλεγχοι στα σύνορα δεν είναι το ίδιο πράγμα με το κλείσιμο των συνόρων”.
“Πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό. Οι πρόσφυγες θα εξακολουθήσουν να έρχονται στην Γερμανία και ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνεται με μια πιο συντεταγμένη διαδικασία”, δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την αλλαγή στάσης της γερμανικής κυβερνησης, τόνισε: “Η απάντηση είναι ´Ευρώπη’. Θα τα καταφέρουμε, αλλά αυτό δεν θα συμβεί σε μια νύχτα”.
Δηλώσεις Γιούνκερ
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ, ο οποίος μίλησε με την γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ λίγο πριν ανακοινώσει η κυβέρνησή της την απόφαση για επαναφορά των συνοριακών ελέγχων, πιέζει τις απρόθυμες χώρες της ανατολικής Ευρώπης να υποστηρίξουν τις προτάσεις της Επιτροπής, με τις οποίες συμφωνεί η Γερμανία, για την ανακατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλες τις χώρες στην ΕΕ.
Ο Γιούνκερ μίλησε επίσης και με τους ηγέτες της Ουγγαρίας, Τσεχίας και Σλοβακίας την Κυριακή, σε μια προσπάθεια να σπάσει τη συλλογική τους αντίσταση στα σχέδιά του πριν την επείγουσα συνάντηση των υπουργών εσωτερικών των χωρών -μελών της ΕΕ, που είναι προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα, αν και διπλωμάτες ανέφεραν ότι το αδιέξοδο δεν είχε αρθεί μέχρι και την Κυριακή το βράδυ. Οι συνομιλίες με τους αντιπροσώπους των χωρών αυτών θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες σήμερα στις 0900 ώρα Ελλάδας, για να συζητηθούν συμβιβασμοί που διαμορφώνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας.
“Η ελεύθερη κίνηση ατόμων υπό (την συνθήκη) Σένγκεν είναι ένα μοναδικό σύμβολο της ευρωπαϊκής ένταξης,” επισήμανε η Κομισιόν στη δήλωσή της, “‘Ομως, η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι μια βελτιωμένη κοινή διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων και περισσότερη αλληλεγγύη στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό το έκτακτο συνέδριο των υπουργών εσωτερικών της Δευτέρας. Χρειαζόμαστε γρήγορη πρόοδο στις προτάσεις της Κομισιόν τώρα.”
Αυστρία και Φάιμαν
Στο μεταξύ, ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν θα συναντηθεί με την Γερμανίδα ομόλογό του Άγκελα Μέρκελ αύριο Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου για να συζητήσουν τις αυξανόμενες ροές προσφύγων στην ΕΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της αυστριακής καγκελαρίας χθες.
Ο Φάιμαν θα συνοδεύεται από τον αντικαγκελάριο Ράινχολντ Μίτερλενερ και την υπουργό Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο. Σύμφωνα με τον Φάιμαν, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει στενή συνεργασία με τη Γερμανία για το θέμα.
Ο Αυστριακός Καγκελάριος ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει στρατό στο εσωτερικό της χώρας για τον έλεγχο της κατάστασης ενώ δεν αποκλείεται να κάνει ελέγχους και στα σύνορα ενώ η Ουγγαρία θεσπίσει αυστηρότερους νόμους και θα συλλαμβάνει όσους επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα παράνομα.
Η ανθρωπιστική βοήθεια στην Αυστρία, βρίσκεται στο επίκεντρο , τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου πριν το μεσημέρι στη Βιέννη, ανακοινώνοντας την αποδοχή αιτήματος του υπουργείου Εσωτερικών για συνδρομή του αυστριακού στρατού στις αστυνομικές αρχές για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών στα σύνορα με την Ουγγαρία, στις περιπτώσεις όπου αυτή κρίνεται απαραίτητη.
Η συνδρομή αυτή του στρατού συνίσταται τόσο στο θέμα του ελέγχου όσο και στη μέριμνα για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε φυγή, διευκρίνισε, αναφέροντας ότι οι συνοριακοί έλεγχοι που επανήλθαν από χθες στα γερμανοαυστριακά σύνορα (ΣΣ έπειτα από σχετική απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης για άρση της ισχύος της Συνθήκης Σένγκεν), δεν αποτελούν κλείσιμο των συνόρων.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον καγκελάριο, το ζήτημα του ασύλου στον κόσμο, δεν μπορεί να λυθεί μόνον με τη συνεργασία με τη Γερμανία, αλλά απαιτείται η επί τόπου βοήθεια γι αυτό και θα πρέπει οι χώρες που υποστηρίζουν τον ανθρωπισμό να δραστηριοποιηθούν και στην Ελλάδα, για παράδειγμα με την δημιουργία “Hotspots”, ενώ μέσα στην Ευρώπη είναι απαραίτητη μια κατανομή των προσφύγων.
Ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε ότι δεν έχει αρθεί η ισχύς της συνθήκης του Δουβλίνου, ο οποίος, όπως είπε, αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί, ενώ υπάρχει η πρόθεση για την κατάργησή του και την αντικατάστασή του με άλλον κανονισμό που όμως ακόμη δεν υπάρχει.
Παρέμβαση Πάπα
Η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη δεν είναι παρά “η κορυφή του παγόβουνου” και πρέπει να αντιμετωπίσουμε “τις αιτίες της”, δήλωσε ο πάπας Φραγκίσκος σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε σήμερα και στην οποία καταφέρθηκε εναντίον “ενός κακού και άδικου κοινωνικο-οικονομικού συστήματος”.
Πηγή: ΑΠΕ
Φωτό: ΑΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος